Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Προπομπός των αλλαγών στην ΠΦΥ η Αχαΐα;



Η επικράτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ως εργασιακής σχέσης στο προς διαμόρφωση δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αποτελεί τον «κορμό» ενός κειμένου που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και το οποίο φαίνεται να αποτελεί την Πρόταση της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Νομό Αχαΐας. Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι γιατροί, καθώς δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση για το θέμα.

Το κείμενο, το οποίο διαπνέεται από τη λογική της Πρότασης που έχει καταθέσει η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για τη νέα ΠΦΥ (εδώ), περιγράφει μέσα σε 7 σελίδες την οργανωτική δομή-δικτύωση, το προσωπικό και τις υπηρεσίες που θα έχει ο Δήμος Πατρέων, καθώς και οι περιφερειακές δομές. Σύμφωνα με αυτό, απαιτείται η προκήρυξη 13 θέσεων γιατρών-οδοντιάτρων, 32 μη ιατρικού προσωπικού. Στις 13 θέσεις ιατρικού προσωπικού επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις που είναι συνολικά αναγκαίες για τη λειτουργία του δικτύου (46 στον αριθμό) και οι οποίες σήμερα καλύπτονται από συμβάσεις, ενώ αναφέρεται ότι εκτός από τους συμβεβλημένους γιατρούς η Μονάδα θα χρειαστεί να υποστηριχθεί και από ανακατανεμημένους γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Σταδιακή τροποποίηση των σχέσεων εργασίας

Για την υλοποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ και η οποία θα αφορά στο προσωπικό που θα πρέπει να προσληφθεί, συνολικά 45 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου επιδίωξη είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί να αντικατασταθούν με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ). Κατά τους συντάκτες του κειμένου, η αντικατάσταση αυτή δεν συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη, αφού για το προσωπικό ήδη καταβάλλεται ποσό 500.000 ετησίως, όταν η δαπάνη για το σύνολο των γιατρών και των συμβεβλημένων ιατρείων στην πάτρα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον δαπάνη εκτιμάται πως θα απαιτηθεί για την ενοικίαση κτιρίου για την περιφερειακή δομή της Παραλίας και τον εξοπλισμό του φυσιοθεραπευτηρίου, εκτός αν υπάρξει παραχώρηση κτιρίου από το Δήμο.

2020: Το… «σωτήριον έτος»

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, ο στόχος είναι το δίκτυο που θα δημιουργηθεί να είναι σε θέση να παρέχει όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2016., ακόμη κι αν η ΠΑΑ δεν είναι η καθολικά ισχύουσα εργασιακή σχέση εργασίας. Ωστόσο, η απόκτηση επάρκειας για να καλύπτεται πλήρως (κλινικά, εργαστηριακά και σε επίπεδο πρόληψης) το σύνολο του πληθυσμού αναφοράς, τοποθετείται στο 2020.

Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα;

«Προϋπόθεση για να ενταχθεί το καθεστώς των συμβεβλημένων στην λογική ενός ολοκληρωμένα λειτουργούντος δικτύου (για όσο διάστημα υφίσταται), είναι ο επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων ως προς τον αριθμό, την μορφή, τον τρόπο ένταξης των συμβεβλημένων στα προληπτικά προγράμματα που υλοποιεί το δίκτυο, ο τρόπος ένταξής τους στις ομάδες υγείας κλπ.» αναφέρει το κείμενο. Με άλλα λόγια, οι συμβεβλημένοι γιατροί – για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν – θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στο σχέδιο υλοποίησης των πολιτικών του δικτύου. Επισημαίνεται δε, πως οι συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών θα πρέπει να γίνονται με τις ΥΠΕ και όχι με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τους συμβεβλημένους, από τη στιγμή που αρχίσουν να γίνονται οι προκηρύξεις για αντικατάστασή τους με γιατρούς ΠΑΑ, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης. Μάλιστα, προτείνεται να έχουν προτεραιότητα, χωρίς ηλικιακά όρια. Σε ό,τι αφορά δε τους γιατρούς – επισκέπτες που ήδη υπηρετούν με σχέση ΠΑΑ (συνολικά 28 διαφόρων ειδικοτήτων) προτείνεται η ένταξή τους με προσωποπαγή θέση στα νοσοκομεία της Πάτρας, κάτι το οποίο αναφέρεται πως δεν συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη.

Σύμφωνα με την φερόμενη ως πρόταση της 6ης ΔΥΠΕ, κάθε οικογενειακός γιατρός, είτε είναι ΠΑΑ είτε συμβεβλημένος θα έχει λίστα ασθενών η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 άτομα. Παράλληλα, οι οικογενειακοί γιατροί και οι παιδίατροι θα διαχειρίζονται υποχρεωτικά την ηλεκτρονική κάρτα υγείας των κατοίκων που είναι ενταγμένοι στην λίστα τους και θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν παραπομπές σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Το ωράριο εργασίας προτείνεται να είναι 7ωρο για όλους, ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης και η Μονάδα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση (σε πρώτη φάση 16 ώρες την ημέρα, 7-3 και 3-10, με ωράρια γιατρών 7.30- 2.30 και 2.30-9.30) και να καλύπτει το σύνολο των κατοίκων του δήμου για έκτακτα περιστατικά. Αναφορικά με το εφημερεύον προσωπικό, αυτό θα αποτελείται από το γενικό γιατρό/παθολόγο (3), παιδίατρο, καρδιολόγο, οδοντίατρο καθώς και το προσωπικό των εργαστηρίων μαζί με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις περιφερειακές δομές, αντίστοιχα, η πρόταση μιλά για 2 βάρδιες (8πμ -3μμ και 3μμ-10μμ).

Αιφνιδιασμένος ο ιατρικός κλάδος

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει, στο μεταξύ, η Πρόταση της 6ης ΔΥΠΕ στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας (ΙΣΠ), ο οποίος θεωρεί αδιανόητο να καταρτίζεται ένα τέτοιο κείμενο χωρίς να έχει υπάρξει στοιχειώδης ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Πριν εκπονηθεί αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια διαβούλευση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους συνδικαλιστικούς φορείς όπως η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), σε κεντρικό επίπεδο. Κάτι που δεν έχει γίνει παρά τα σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας. Είναι επομένως αδιανόητο να προτρέχει η 6ηΔΥΠΕ, βγάζοντας αυτό το κείμενο» λέει στο Virus η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΙΣΠ και ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

«Σίγουρα έχουμε αντιρρήσεις και ενστάσεις για το πώς προχωράει αυτή η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα ισοζυγισμένο δίπολο Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, τόσο για λόγους ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης όσο και για λόγους διευκόλυνσης των πολιτών στην ΠΦΥ, προκειμένου να διασφαλίζεται η αμεσότητα της πρόσβασης στις υπηρεσίες. Στην Πρόταση της 6ης ΔΥΠΕ αυτό ανατρέπεται. Είμαστε κατά του κρατικού μονοπωλίου στην ΠΦΥ» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου