Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το φορολογικό

Όλα τα σενάρια, τι προτείνει η κυβέρνηση

Ο ψηλότερος φορολογικός συντελεστής στο 50%

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών με το φορολογικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

matrix24.gr

Οι πιστωτές επιθυμούν να προχωρήσουν ταχύτατα όσα έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και αφορούν τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα, των αγροτών και των ακινήτων. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών θα προσέλθει στις συζητήσεις με τελείως διαφορετική ατζέντα όσο αφορά στο φορολογικό και συγκεκριμένα θα παρουσιάσει στους πιστωτές τα 12 σενάρια και την αλλαγή των κλιμάκων φορολόγησης του εισοδήματος.


Τι ζητούν οι δανειστές:

Την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο φορολογητέο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση αλλά πλέον θα αποτελεί τμήμα της άμεσης φορολογίας. Δηλαδή θα υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις για ορισμένες ομάδες φορολογούμενων.

Την αύξηση των συντελεστών για τη φορολόγηση των ακινήτων από 11 στο 15% και από το 33% στο 35% για τα υψηλά εισοδήματα από ακίνητα. Στόχος είναι να εισπράξουν 144 εκατ. Ευρώ.

Την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% το 2017.

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Τι προτείνει η κυβέρνηση:

Τη δημιουργία μίας για τη φορολόγησης των εισοδημάτων το 2016. Δηλαδή να επανέλθει το παλαιό σύστημα όπου όλα τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνταν με την ίδια κλίμακα και τους ίδιους συντελεστές.

Διαφορετικά να δημιουργηθούν δύο κλίμακες μία μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και μία δεύτερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και οι δυο κλίμακες θα έχουν αφορολόγητο όριο και πολλούς συντελεστές. Ο μικρότερος συντελεστής θα ανέρχεται στο 8% και ο υψηλότερος στο 50%.

Συνολικά τα σενάρια ανέρχονται σε 12 και έχουν προκύψει από τη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της τεχνικής βοήθειας.

1 σχόλιο: