Σελίδες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Γιάννης Μπασκόζος: Με βρίσκει αντίθετο το μέτρο του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα!



Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι η πολιτεία δεσμεύτηκε και οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου.

ΙΑΤRONET.GR

Την προσωπική του αντίθεση στο μέτρο του αυτόματου μηχανισμού υπερβάσεων δαπάνης (clawback) και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εξέφρασε την Τρίτη ο Γιάννης Μπασκόζος

Μιλώντας στο συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας (φωτό) ανέφερε ότι η πολιτεία δεσμεύτηκε και οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου, με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας.

Για το θέμα της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως δεν πρέπει να αγνοούμε το θέμα της μικροβιακής αντίστασης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στο θέμα αυτό – είπε – θα κριθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ο διορισμός των οποίων, ωστόσο, καθυστερεί επί ένα έτος!

Στο θέμα της επάρκειας φαρμάκων αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η Κατερίνα Αντωνίου παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη παλαιών, αλλά χρήσιμων φαρμάκων στην αγορά.

Ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ο περιορισμός των παράλληλων των εξαγωγών.

Φορείς

Χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά για τα νοσοκομεία θα βγει συγκεκριμένη εγκύκλιος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.

Για τις κλινικές μελέτες, η πρόεδρος του ΕΟΦ έκανε λόγο για διαμόρφωση νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν τη φαρμακευτική βιομηχανία (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ).

“Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή”, υπογράμμισε η κ. Αντωνίου, η οποία χαρακτήρισε προτεραιότητα τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία και ειδικά στο φάρμακο.

Νοσοκομεία

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε πως ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.

Η Δέσποινα Μακριδάκη, διευκρίνισε πως η κάλυψη των αναγκών γίνεται υπό πίεση, καθώς σε σύνολο 100 νοσοκομείων του ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες), ενώ σε 50 επαρχιακά νοσοκομεία απασχολείται μόλις ένας φαρμακοποιός!

Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων – είπε - είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου