Σελίδες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ. ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ 6ης ΥΠΕ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σ.ΙΔ.Ε.Ι.ΔΕ.Λ – sideidelwg@gmail.com

Πάτρα, 24/03/2016 

Προς τον

Ιατρικό Σύλλογο Πατρών

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ. ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ 6ης ΥΠΕ

Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να οργανώνει και να εφαρμόζει ένα Σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όσους πολίτες το έχουν ανάγκη, που να καλύπτει με ταχύτητα και επάρκεια κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Η διάλυση κάθε δομής το προηγούμενο διάστημα στόχευε καθαρά και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την άκρατη και χωρίς όρους είσοδο στο χώρο της ΠΦΥ του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου, που παρά την κρίση ανθεί και αυξάνει τα κέρδη του. Το ίδιο διάστημα , μεθοδευμένα πέρασαν σε αυτό δράσεις που πραγματοποιούνταν από τις δημόσιες δομές.

Τα Ασφ/κά Ταμεία και ο προϋπολογισμός του κράτους δίνουν όλο και λιγότερα κονδύλια για την πρόληψη και τη θεραπεία, μετακινώντας τη δαπάνη στους πολίτες, που ήδη έχουν καταστραφεί οικονομικά.
Οι οικονομικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί, και όπως θα συνεχίσουν για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, δεν επιτρέπουν μεγαλόπνοα σχέδια, όχι μόνο διότι θα εκθέσουν τους προτείνοντες, αλλά κυρίως διότι δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε σχεδιασμός για να είναι σοβαρός, πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψιν: α) το επίπεδο της υγείας σήμερα, β) την αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών της, αλλά και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί και γ) τους διαθέσιμους πόρους και να προβλέπει τρόπους και μεθόδους που αυτοί μπορούν να αυξηθούν, ώστε το σύστημα να γίνει λειτουργικό και επαρκές για τώρα, αλλά και για το μέλλον. 

Πρόληψη πλέον δεν υφίσταται. Καθημερινά φθάνουν στα εργαστήριά μας πολίτες με προβλήματα υγείας σε επίπεδο προχωρημένο, λόγω αδυναμίας έγκαιρης επίσκεψης στις δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας. Μαστογραφίες, test-PAP, καρδιολογικοί έλεγχοι, έλεγχοι του ΓΕΣ, τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι του Προστατικού Αδένα , του Θυρεοειδούς, τακτική παρακολούθηση των διαβητικών κ.λ.π. δεν πραγματοποιούνται, με γνωστό δυσμενές επακόλουθο τη διάγνωση ασθενειών σε προχωρημένο στάδιο. 

ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

Ανασφάλιστοι – Άνεργοι – Υποαπασχολούμενοι αποτελούν το 50% του ενεργού πληθυσμού. 

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ. 

Ο ΕΟΠΥΥ παρά τις ελλείψεις στο σχεδιασμό του, παρά τις στρεβλώσεις που αφήνει να υπάρχουν, αν και χρηματοδοτείται ελάχιστα, αν και υποστελεχώνεται, αν και λειτουργεί στη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματιών του κλάδου σε βάρος των λειτουργών του συστήματος, φαίνεται να καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες των ασφ/νων και με ορισμένες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούν να βελτιωθούν οι παροχές περαιτέρω. 

Σήμερα, ο ασφ/νος μέσω των Συμβεβλημένων Γιατρών μπορεί ΓΡΗΓΟΡΑ να απευθυνθεί στο Γιατρό της ΕΠΙΛΟΓΗΣ του, ΔΩΡΕΑΝ μέχρι την 200η επίσκεψη και να πραγματοποιήσει με συμ/χή μόνο 15%, ΑΜΕΣΑ και ΠΟΙΟΤΙΚΑ όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες θα του προταθούν. Επομένως, ο ασφ/νος έχει γρήγορη – ποιοτική πρόσβαση στην ΠΦΥ χωρίς ιδιαίτερο δικό του κόστος. Και υπάρχουν προτάσεις, πώς μπορεί αυτό να βελτιωθεί σε ειδικότητες και περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι Συνάδελφοι.

Εκεί που πρέπει να υπάρχει φροντίδα είναι στους πολίτες, που είναι ανασφάλιστοι και σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το 15% της συμμετοχής στις εργαστηριακές εξετάσεις ή την αμοιβή στον κλινικό Γιατρό που έχει συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις. Αυτές τις δομές οφείλει η ΥΠΕ να σχεδιάσει και να λειτουργήσει ΤΩΡΑ. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο τους πολίτες να διατηρήσουν εν μέσω της κρίσης ένα επίπεδο υγείας καλό, αλλά θα μειώσει την προσέλευση στη 2βάθμια και 3βάθμια ΦΥ, ανακουφίζοντας τις Νοσοκομειακές δομές από περιστατικά που οφείλουν να αντιμετωπίζονται στις δομές της ΠΦΥ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ προτείνουμε: 

1. ο σχεδιασμός να ξεφύγει από το μεγαλόπνοο και χωρίς οικονομική βάση στόχο, αλλά ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ, 

2. οι σχεδιαζόμενες δημόσιες δομές στην ΠΦΥ να υπηρετούν κυρίως ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους και 

3. αυτές οι δομές αλλά και οι συμβεβλημένοι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ να αποτελέσουν το φίλτρο, που θα δυσχεραίνει την αυτόβουλη και χωρίς Ιατρικούς όρους προσέλευση των πολιτών στις Νοσοκομειακές Μονάδες.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός δεν υπηρετεί αυτούς τους σκοπούς.
 
Δεν στηρίζεται σε καμία οικονομική βάση ή μάλλον φαίνεται να θέλει να διαχειρισθεί κονδύλια μετακινώντας τα από τον ΕΟΠΥΥ και τους συμβεβλημένους Γιατρούς, προς τις δημόσιες δομές, διαταράσσοντας ουσιαστικά την σχετικά σωστή λειτουργία της ΠΦΥ μέσω ΕΟΠΥΥ, όπως ανωτέρω περιγράψαμε. 

Θέλει, δηλαδή, να υπηρετηθεί το σύστημα ΜΟΝΟ ή ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ. 

Θεωρούμε, ότι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά για τον ιδιωτικό τομέα στο σύστημα της ΠΦΥ, δεν περιγράφονται όροι παράλληλης λειτουργίας, βγαίνουν από τον δημόσιο τομέα της ΠΦΥ οι ειδικότητες , και όσοι τις έχουν ανάγκη θα ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα με δική τους επιβάρυνση, ενώ τα κονδύλια του εργαστηριακού τομέα στις δημόσιες δομές θα αντλούνται από τον σημερινό κλειστό προϋπολογισμό. Από τη στιγμή που το χρέος του δημόσιου στους προμηθευτές του ξεπερνάει τα 1,8 δις από πού θα αντληθούν πόροι για τη στήριξη των νέων δημόσιων δομών; Ασφαλώς από τις πηγές του ΕΟΠΥΥ !!!!!!

Ως ΣΙΔΕΙΔΕΛ οφείλουμε να σας επισημάνουμε πως επαληθεύεται η άποψή μας , ότι και η σημερινή πολιτική ηγεσία (άσχετα με τις πιέσεις που της ασκούνται) προωθεί το βίαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας μέσα στο 2016. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μνημονιακή υποχρέωση του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που ενώ έληγε το Δεκέμβριο του 2015 και παρατάθηκε μέχρι το 2018, μας επέβαλε το 2013-2014-2015 οριζόντια κουρέματα της τάξης του 40% ανεξάρτητα από το ποιό εργαστήριο φόρτωσε με εξετάσεις το σύστημα. Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι τα οριζόντια κουρέματα ωφελούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους μεγάλους τζίρους, οι οποίοι πραγματοποιούνται με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, είτε μέσω υπόγειων διαδρομών επιχειρηματιών – κλινικών Γιατρών, είτε μέσω νόμιμης οδού, δηλαδή, μέσω της συστέγασης κλινικών – εργαστηριακών Γιατρών, ως υπαλλήλων συγκεκριμένων εργοδοτών. Και βέβαια αυτό το σύστημα υποβοηθείται μεθοδευμένα από την ανυπαρξία ελέγχων. Και ενώ οι Εργαστηριακοί Γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ χωρίς ίχνος λογικής αλλά και ηθικής αναγκαζόμαστε σε απλήρωτη εργασία 4-5 μηνών κάθε χρόνο, έρχεστε ΕΣΕΙΣ με την πρότασή σας να μας αυξήσετε την απλήρωτη εργασία, μετακινώντας πόρους από έναν ήδη κλειστό και ανεπαρκή προϋπολογισμό, στις σχεδιαζόμενες δομές !!!!!!!! 

Η Κυβέρνηση: 
α) χρησιμοποιεί άλλα μέτρα και σταθμά στους Εργαστηριακούς Γιατρούς των κρατικών δομών, στους οποίους δικαιολογεί αμοιβή ιατρικών γνωματεύσεων (και όχι σε εμάς τους ιδιώτες) και δεν επιβάλει τη συμμετοχή του 15% για τον ασφαλισμένο που προσέρχεται στα απογευματινά ιατρεία των Νοσοκομείων 
β) χρωστάει τα οφειλόμενα από το 2010, 
γ) δεν μας έχει αποδώσει το 10% όλων των ετών που παράνομα παρακρατεί από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, 
δ) έχει υποκοστολογήσει τις εργαστηριακές εξετάσεις 3 φορές από το 2012 επί του τιμολογίου του 1991 (!!!!!), 
ε) μας υποβάλει σε κλειστό προϋπολογισμό, όχι με όρους Ιατρικούς αλλά αποκλειστικά οικονομικούς, και 
στ) παρά το υποχρεωτικό Rebate μας αναγκάζει να εκτελούμε ό,τι παραπεμπτικό φτάνει στο εργαστήριο και το κουρεύει οριζόντια. 

Παρ’όλα αυτά, προτείνετε ένα μέρος από τον κλειστό προϋπολογισμό των 302 εκ. (που θα παραμείνει κλειστός τα επόμενα 2 χρόνια) να δοθεί στις κρατικές δομές , για τις εργαστηριακές εξετάσεις, που θα εκτελούνται εκεί, αν και ο ΟΟΣΑ σε μελέτη που του είχε ανατεθεί, αποφάνθηκε ότι το απαραίτητο κονδύλι για τα διαγνωστικά είναι 580 εκ.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ CLΑWBACK στα εργαστήριά μας. Και αυτό δεν μπορεί να είναι ούτε λογικό, ούτε πολιτικά ηθικό από μία ηγεσία που θέλει να υπηρετεί τους πολίτες.

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί σε αυτή τη λογική θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας, όχι μόνο ή κυρίως γιατί θα χάσουμε τις δουλειές μας, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες θα οδηγηθούν σε εξετάσεις χαμηλής ποιότητας, με υλικά και ανθρώπινο δυναμικό κατώτερης από την απαιτούμενη ποιότητα, σε λάθος αποτελέσματα που θα εξάγονται από την οικονομία μεγέθους, από την ανυπαρξία χρόνου για 2πλή και 3πλή ταυτοποίηση αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων, από λογικές μονοπωλιακών δομών που θα λειτουργούν με αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα και όχι με γνώμονα την Ιατρική λογική που παίρνει ασφαλώς υπ’όψιν και το κόστος.

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί έχουμε αποφασίσει (και το δείξαμε με την πολυήμερη επίσχεση) να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε με δικούς μας πόρους τον τομέα της διάγνωσης στην ΠΦΥ που μέχρι σήμερα γίνεται με οριζόντιο κούρεμα ενός ανεπαρκούς κλειστού προϋπολογισμού στον οποίο έρχεστε εσείς να προσθέσετε και το κονδύλι των δημόσιων δομών. Μόνο για ατυχή επιλογή μπορούμε να εκλάβουμε αυτή σας την πρόθεση και πιστεύουμε ότι οφείλετε να την αποσύρετε άμεσα. 

Σας υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία αυτή ότι ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΔΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ISO, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ !!!!!! 

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυκούργος Λ. Γρηγοράκης Γεωργία Ροδοπούλου

Ακτινοδιαγνώστης             Μικροβιολόγος

1 σχόλιο: