Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τέλος εποχής για τις κλινικές λόγω κρίσης

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μία στις τέσσερις γενικές ιδιωτικές κλινικές έβαλε λουκέτο την τελευταία πενταετία λόγω κρίσης, ενώ η «κίνηση» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20%, ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές για νοσηλεία. Ειδικότερα, από τις 190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές, άνω των 40 έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της στροφής των Ελλήνων στα δημόσια νοσοκομεία και της έλλειψης ρευστότητας. Μόνον στον «Ευαγγελισμό», τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, από το 2012 έως το 2015 αυξήθηκαν κατά 12% οι εισαγωγές για νοσηλεία: από 50.000 σε 56.000 πέρυσι.

Συνολικά, στο ΕΣΥ των 32.900 κλινών τα τελευταία 2-3 έτη νοσηλεύονται ετησίως περί τα 2.200.000 περιστατικά. Την ίδια στιγμή η πληρότητα στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν μείνει «όρθιες» είναι ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 40%. Ο λόγος; «Οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να νοσηλευθούν σε μια ιδιωτική κλινική. Ακόμα και οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δεν αντέχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή (σ.σ.: 30% και 50% εάν είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ). Ετσι προτιμούν να πάνε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Ακόμα κι αν χρειαστεί να δώσουν “γρηγορόσημο”, θεωρούν ότι θα τους έρθει πιο οικονομικά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.
Οι ιδιωτικές κλινικές προς το παρόν δεν μπορούν να βασισθούν ούτε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οπως αναφέρει ο κ. Σαραφιανός, «υστερεί το σύστημα των ασφαλιστικών εταιρειών που δεν έχουν ευέλικτα και οικογενειακά προγράμματα για να προσελκύσουν πελάτες. Υπολογίζεται ότι μόνο το 11% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, και μάλιστα το 9% είναι στην Αθήνα και το 2% στη Θεσσαλονίκη».

Το τελευταίο, προς το παρόν, «λουκέτο» μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ιδιωτική κλινική του Λεκανοπεδίου. Εκτοτε, δεν υπήρξε νεότερο «περιστατικό», αφού τους τελευταίους μήνες έχουν εξομαλυνθεί οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σαραφιανός, για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει εννέα μήνες προς τις ιδιωτικές κλινικές, έναντι έξι μηνών που θα έπρεπε να πληρώσει βάσει του κλειστού προϋπολογισμού για νοσηλείες ασφαλισμένων σε γενικές ιδιωτικές κλινικές. Αυτός ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις των κλινικών ξεπέρασαν πέρυσι τα 400 εκατ. ευρώ. Και κάθε υπέρβαση από τον προϋπολογισμό πρέπει να παρακρατείται ως clawback από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο λόγος για τον οποίο το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε περισσότερους μήνες δεν είναι ότι έγινε αίφνης γενναιόδωρος ή ότι καταργήθηκε το clawback. Aπλά μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στον νόμο 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα), δίνεται στον ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού της επιστροφής που οφείλει η κάθε κλινική (clawback) με τις υποβολές λογαριασμών επόμενων ετών. Ετσι, αυτά που πληρώνονται επιπλέον του κλειστού προϋπολογισμού οι κλινικές θα παρακρατηθούν από επόμενα έτη και οι ίδιοι οι κλινικάρχες εκτιμούν ότι η «λυπητερή» θα έρθει το 2017...

Παράλληλα, όμως, ο ΕΟΠΥΥ προωθεί έναν νέο τρόπο ελέγχου των δαπανών για νοσηλείες ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν φαινόμενα καταχρηστικών χρεώσεων που συχνά εντοπίζονται. Ετσι, από την 1η Απριλίου 2016, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η εφαρμογή ελέγχου για το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι ιδιωτικές κλινικές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα για έγκριση μιας νοσηλείας ή ιατρικής πράξης σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται την ίδια στιγμή. Ομάδα γιατρών ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ θα κάνει και επιτόπιους ελέγχους σε κλινικές, πάλι σε πραγματικό χρόνο. Ελεγχος θα γίνεται και εκ των υστέρων τόσο με τον «παραδοσιακό» τρόπο βάσει των δικαιολογητικών όσο και με τη χρήση της τεχνολογίας και της στατιστικής μεθοδολογίας.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κλινικές που, σύμφωνα με τις υποβολές των τιμολογίων τους, έχουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που εμφανίζουν επιπλοκές στη νοσηλεία τους και οι οποίες ως γνωστόν χρεώνονται πολύ πιο ακριβά... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σύγκριση των υποβολών τιμολογίων ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης πάθησης, στην οποία προέβη πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ, υπήρξε ιδιωτική κλινική που χρέωνε στο 100% των περιπτώσεων αυτής της πάθησης και επιπλοκές, και δημόσιο νοσοκομείο που χρέωνε μόνο στο 0,1% των περιπτώσεων επιπλοκές.

Πιθανότατα πουθενά η χρέωση δεν γινόταν σωστά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου