Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Είναι η καινοτομία, ηλίθιε !

Του Ανδρέα Τζουραμάνη - thebest.gr

Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτων καβγάδων, ύβρεων, προπηλακισμών μεταξύ πολιτών και πολιτικών που προέρχονται από «αντίπαλα στρατόπεδα» για τις πολιτικές που ακολουθούνται ή θα έπρεπε να ακολουθηθούν από τις κυβερνήσεις μας. Κανείς όμως ποτέ δεν θέλησε να αγγίξει την ουσία των προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας. Έμεινε απλός παρατηρητής και έγινε ειδικός στην περιγραφή του εκάστοτε προβλήματος!

Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι φταίει πάντοτε ο κακός καπιταλισμός, ενώ για την άλλη πλευρά υπαίτιος είναι ο κακός κρατισμός. Και η τραγωδία του τόπου συνεχίζεται αμείωτη για έκτη συνεχή χρονιά με όλες τις προβλέψεις να δείχνουν ακόμα πυκνότερο σκοτάδι!

Εκείνο όμως που θα πρέπει να γίνει από όλους μας, αντί να καθόμαστε και να μεμψιμοιρούμε την τύχη μας (ότι όλοι οι λαοί έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν, επειδή μας ζηλεύουν…), είναι το εξής απλό: Να πιστέψουμε επιτέλους στις δυνάμεις μας και να κάτσουμε να «στύψουμε» το μυαλό μας μήπως, ο καθένας από το μετερίζι του, σκεφθεί κάποια ιδέα που να πηγαίνει τα πράγματα έστω ένα βήμα μπροστά και όλοι μαζί να στρωθούμε στη δουλειά να την υλοποιήσουμε.

Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε διαρκώς τους «άλλους» προκειμένου να καλύψουμε την ανικανότητα μας να σκεφτόμαστε στρατηγικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά. Ο νεοέλληνας έχει μάθει να εργάζεται με στυλ «έλα μωρέ τώρα, άντε να τελειώνουμε», δεν προσπαθεί, δεν κοπιάζει για την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα καλυτερεύει τη δουλειά του και θα του κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας κάκιστης πρακτικής ήταν και είναι τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και τα τελευταία 4 χρόνια η διάδοχη κατάσταση τους, ο ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα!
Ενώ λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες εκείνες που θα έπαυαν την απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία του ασθενούς, συνεχίζει να καυχιέται ότι έχει περάσει στην εποχή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης όταν αυτή εκτυπώνεται! Αυτή η ανεκδιήγητη κατάσταση πρέπει να σταματήσει, διότι πρωτίστως προσβάλει τον ασθενή και δευτερευόντως κατατάσσει τον ΕΟΠΥΥ σε μια “απαρχαιωμένη” υπηρεσία.

Με αφορμή όλα τα προαναφερθέντα, θα ήθελα δημόσια να καταθέσω μια ιδέα 6 βημάτων, που θαρρώ λύνει τα χρόνια προβλήματα αυτού του εξαιρετικά ευαίσθητου τομέα των παροχών της δημόσιας υγείας.

  • Ο θεράπων ιατρός εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και υπογράφει με την ηλεκτρονική υπογραφή του.
  • Η ηλεκτρονική γνωμάτευση λαμβάνει μοναδικό αύξοντα αριθμό, ΔΕΝ εκτυπώνεται και παραμένει στο σύστημα.
  • Ο ελεγκτής ιατρός εγκρίνει την ηλεκτρονική γνωμάτευση με την ηλεκτρονική υπογραφή του.
  • Ο ασθενής προμηθεύεται από το εμπόριο το θεραπευτικό μέσο που αναφέρεται στην ηλεκτρονική γνωμάτευση.
  • Ο μοναδικός αύξων αριθμός της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης αποτελεί το “κλειδί” εισόδου για την πιστοποιημένη προμηθεύτρια εταιρεία να “μπει” στο σύστημα και να εκδώσει το αντίστοιχο ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
  • Το τμήμα παροχών του ΕΟΠΥΥ ελέγχει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εξοφλεί την πιστοποιημένη προμηθεύτρια εταιρεία.

Όπως είναι φανερό, με την παραπάνω ηλεκτρονική διαδικασία ο ΕΟΠΥΥ θα νικήσει κατά κράτος την τεράστια γραφειοκρατία, θα επιδείξει φιλικό και σύγχρονο πρόσωπο προς τους ασφαλισμένους του, θα εξοικονομήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους και θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό του. Πάνω απ’ όλα όμως, θα επιστρέψει πίσω την αξιοπρέπεια στον ασθενή που μέχρι τώρα δεν του έφθανε η ταλαιπωρία της ασθένειας του αλλά θα έπρεπε να περιμένει στις ουρές των γκισέ των τμημάτων εξιτηρίων & παροχών για να εξυπηρετηθεί ώστε να αποκαταστήσει το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας του! 

Είναι η καινοτομία, ηλίθιε!

Ανδρέας Αχ. Τζουραμάνης
Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Τ.Ε)
Πτυχιούχος Ο.Π.Α (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε)
Msc. Executive M.B.A

2 σχόλια:

  1. Λείπει κάτι κύριε Τζουραμάνη στα λεγομενά σας, ενα μυαλό ξεκολλημένο απο τα χαρτιά , τίς σφραγίδες και τις πολύπλοκες διαδικασίες,έως τώρα ο καλός υπάλληλος ηταν αυτός που πάσχιζε να ανακαλύψη στο χαρτί την πέμπτη γωνία για την επόμενη σφραγίδα, και όλος ο έλεγχος έγκειται στο άν λείπει η σφραγίδα απο κάποιο χαρτί.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απλή η απάντηση για την γραφειοκρατία που θεωρείται ανίκητη στην χώρα μας. Η ύπαρξή της δικαιολογεί ένα απίστευτο στρατό άχρηστων μεσαζόντων (πολιτευτές,βουλευτές,δημοσίους υπαλλήλους κ.λ.π.) που υπάρχουν μέσα από αυτό το μπάχαλο, ενώ η κατάργηση της γραφειοκρατίας θα τους άφηνε χωρίς δουλειά. Έτσι γιγαντώνεται το αλισβερίσι και το ρουσφέτι (σας θυμίζει Τουρκία αυτο ?) αλλά και ο χρηματισμός. Φαίνεται ότι είναι πολλοί και δυνατοί αυτοί που δεν επιθυμούν να αλλάξει το καθεστώς αυτό. Να θυμηθούμε την απίστευτη περίπτωση του υπουργού Ανδρεουλάκου της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή (2004-2009) που το πρώτο που προσπάθησε να κάνει ήταν να καταργήσει τα Κ.Ε.Π. Ευτυχώς δεν το κατάφερε. Άρα ο εχθρός όλων μας είναι κυρίος εσωτερικός και συμφωνώ απόλυτα με τον συντάκτη του άρθρου για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.Κρίμα γι' αυτήν την χώρα με τις δυνατότητες που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή