Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Αδικεί τα ελληνικά φάρμακα το νέο σύστημα τιμολόγησης – Ευνοεί τις πιο ακριβές θεραπείες



Το σύστημα τιμολόγησης οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς και ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

IATRONET.GR

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προκαλεί το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων.

Με βάση το συγκεκριμένο σύστημα, θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές τιμών, οι οποίες θα ευνοήσουν τα πιο ακριβά σκευάσματα, σε βάρος των παλαιών και πιο φθηνών.

Πηγές από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες, σχολιάζουν ότι οι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος.
Δεν εφαρμόζεται – σημειώνουν – σε καμία χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των ασφαλιστικών Ταμείων, όσο και των ασθενών.

Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των τριών χωρών για τα εκτός πατέντας προστασίας φάρμακα και τα αντίγραφα (γενόσημα), οδηγεί τελικά σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το στρεβλό αυτό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων υποστηρίζουν και οι θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα παραπάνω και να μην προβεί σε καμία αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρι να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.

Δελτία

Το αίτημα των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από τα μνημόνια να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών φαρμάκων, με βάση τις τιμές που προκύπτουν από την απώλεια προστασίας των πάλαι ποτέ πρωτοτύπων σκευασμάτων.

Με την έξοδο από το καθεστώς προστασίας, η τιμή των εν λόγω φαρμάκων μειώνεται κατά 50% ή παίρνουν την τιμή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών (όποια από τις δύο τιμές είναι πιο χαμηλή).

Γενόσημα

Αυτό παρασύρει προς τα κάτω και τα γενόσημα, τα οποία λαμβάνουν το 65% της τιμής του φαρμάκου που αντιγράφουν.

Για να προστατευτούν τα φθηνά ελληνικά αντίγραφα φάρμακα, υπήρχε καθεστώς προστασίας (χαμηλότερη τιμή που θα μπορούσαν να λάβουν). Το καθεστώς αυτό καταργείται σταδιακά έως το τέλος του 2017.

Το περίπλοκο αυτό καθεστώς φαίνεται πως έχει “μπλοκάρει” την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται το καθεστώς τιμολόγησης.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου