Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Στον «αέρα» η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών



Νέα παράταση λαμβάνει η περιπέτεια της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η λειτουργία της οποίας βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ένα βήμα πριν ολοκληρωθεί και το τελευταίο θεσμικό στάδιο για τη μετεγκατάσταση της κλινικής στον Ευαγγελισμό από το Λαϊκό, όπου μόνο τύποις φιλοξενείται, αφού το νοσοκομείο δεν της διαθέτει ούτε μία κλίνη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναπέμπει ξανά τον σχετικό φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας προς νέα έγκριση.
Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί πλήρως γιατρούς του ΕΣΥ του Ευαγγελισμού και συνδικαλιστικά όργανα που αντιδρούν στη μετεγκατάσταση της κλινικής. Αποτέλεσμα της νέας καθυστέρησης είναι ότι αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση των φοιτητών (περίπου 100 τον χρόνο εκπαιδεύονται από την κλινική) εξακολουθεί να γίνεται σε άλλα νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Ελπίς, και η ομάδα των γιατρών-μελών ΔΕΠ της κλινικής συνεχίζει να «φιλοξενείται» σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Η Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ιδρύθηκε το 2002 και εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό το 2008. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει πλήρως, διότι δεν της δόθηκαν κλίνες και εργαστήρια. Μετά από πολλές πιέσεις του τότε καθηγητή-διευθυντή της κλινικής, της δόθηκαν τρεις κλίνες στο Λαϊκό, ενώ τα εξωτερικά της ιατρεία λειτούργησαν σε ενοικιασμένο –από τον καθηγητή μάλιστα– χώρο δίπλα από το Λαϊκό, όπου και εκπαιδεύονταν οι φοιτητές. Το 2014, μετά την αφυπηρέτηση του καθηγητή και την παραίτηση εντός τεσσάρων μηνών του «διαδόχου του», η Α΄ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής πρότεινε τη μετεγκατάσταση της κλινικής από το Λαϊκό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το οποίο έως πρόσφατα διέθετε δύο καρδιολογικές κλινικές που συγχωνεύθηκαν σε μία μεγάλη, 75 κλινών με τέσσερα εργαστήρια, ενώ παράλληλα διαθέτει καρδιοχειρουργική κλινική.

Είχε προηγηθεί προσπάθεια συγχώνευσής της με την κρατική καρδιολογική κλινική στο Λαϊκό, η οποία ωστόσο προσέκρουσε στην άρνηση των γιατρών του ΕΣΥ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου αυτοί προσέφυγαν.

Τον Δεκέμβριο του 2014, τα Δ.Σ. του Λαϊκού και του Ευαγγελισμού ενέκριναν τη μετεγκατάσταση της κλινικής, και στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η Α΄ ΥΠΕ έστειλε θετική εισήγηση στο υπουργείο. Ταυτόχρονα, το Λαϊκό πήρε πίσω τις τρεις κλίνες που είχε διαθέσει στην κλινική, απεντάσσοντας το προσωπικό της από το νοσοκομείο και αφήνοντας ουσιαστικά την Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική «άστεγη». Στις 30 Απριλίου 2015, η γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών δίνει και αυτή το «πράσινο φως», και αρχές Ιουνίου ο πρώην υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής αποστέλλει τον φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για γνωμοδότηση. Τον περασμένο Δεκέμβριο διαβιβάσθηκε η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ στο υπουργείο και την 1η Μαρτίου παραδόθηκε ο πλήρης φάκελος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη για την τυπική διαδικασία και της δικής του υπογραφής, προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση της κλινικής στο Ευαγγελισμό. Ωστόσο, ο κ. Πολάκης έστειλε πίσω τον φάκελο στο ΚΕΣΥ –υπό τη νέα σύνθεση που ορίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας– για νέα γνώμη. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, «δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα σε ό,τι αφορά την Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική πριν τοποθετηθούν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία και πριν από τη νέα γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ».

Η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση της κλινικής στον Ευαγγελισμό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις γιατρών του νοσοκομείου, όπου ο σημερινός διευθυντής-καθηγητής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής υπηρέτησε ως διευθυντής επί δεκαετία. Κατά της μετεγκατάστασης έχουν ταχθεί ομόφωνα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς και το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Οσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι ο Ευαγγελισμός έχει ένα από τα καλύτερα καρδιολογικά κέντρα, διαθέτει το μεγαλύτερο αρρυθμιολογικό κέντρο της χώρας, και η εγκατάσταση μιας πανεπιστημιακής κλινικής θα επιφέρει δυσλειτουργία, ειδικά εφόσον δεν έχει ξεκαθαριστεί πού και με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου