Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Όροι και προϋποθέσεις για το νοσοκομειακό claw back




Το πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (και του ΕΟΠΥΥ) για το 2016, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση, ρυθμίζει ΥΑ, που αναμένεται να αναρτηθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Άλλωστε, όπως παραδέχεται και η Αριστοτέλους αναζητήθηκαν τρόποι κινητροδότησης για τη χορήγηση εκπτώσεων από τις εταιρίες, αλλά και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου, που δεν θα βάλει εμπόδια στην προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, για τον υπολογισμό του claw back συμφωνήθηκε και με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας να ακολουθεί τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων. Μάλιστα, η συνολική δαπάνη θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebate).

Επιπλέον, το ποσό θα συμψηφίζεται, από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, και με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιριών για την ανάγκη ελέγχου της δαπάνης, η Αριστοτέλους επιδιώκει να καθησυχάσει δηλώνοντας την πρόθεση της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα επιτρέψουν τον έλεγχο της ζήτησης και του ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ανελαστικής ζήτησης, «ορφανά» ή σε ειδικές θεραπείες.

Σε ό,τι αφορά την ΥΑ για την τιμολόγηση (εδώ), το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τη δημιουργία προϋποθέσεων «έτσι ώστε στο νέο δελτίο τιμών, η αναμενόμενη μείωση τιμής να έχει ανώτατο όριο και να είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, διευκολύνοντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και αποτρέποντας το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου