Σελίδες

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Κίνα: Ιατρική περίθαλψη για 1,3 δις

Health view.gr
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην περίθαλψη της υγείας στην ιστορία, αφού σε μία χώρα 1,3 δις ανθρώπων η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι ένα επίπονο οικονομικό έργο. Σήμερα υπολογίζεται ότι 95% από τους 1,3 δις πολίτες έχουν πρόσβαση σε ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο «Πρόγραμμα βασικής ιατρικής ασφάλισης» (όπως λέγεται) αν και η κάλυψη της ασφάλισης αυτής, ποικίλλει κατά πολύ μεταξύ των επαρχιών, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων στην ίδια πόλη.

Οι κινέζοι πολίτες όταν θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας επισκέπτονται συνήθως το τοπικό τους κρατικό νοσοκομείο όπου μπορούν να επισκεφτούν όλους τους διαθέσιμους γιατρούς, χωρίς να χρειάζεται ραντεβού.

Η επιλογή «γνωστότερων» κρατικών νοσοκομείων λόγω της φήμης τους και της αξιοπιστίας τους είναι επίσης συχνή ενώ τα νοσοκομεία χωρίζονται σε αυτά που ειδικεύονται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και σε αυτά που εστιάζουν στη δυτική ιατρική.

Το φαρμακείο κάθε νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την προμήθεια των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η επιλογή αυτών των φαρμάκων εξαρτάται από το αν βρίσκονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων σκευασμάτων του συγκεκριμένου νοσοκομείου, από το ποια προϊόντα απολαμβάνουν επιστροφή χρημάτων (rebate) στη συγκεκριμένη επαρχία και από το εάν οι ασθενείς επιθυμούν να πληρώσουν ή όχι κάποιο επιπλέον κόστος για προϊόντα στα οποία δεν γίνεται rebate.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της κινέζικης αγοράς είναι τεράστια, καθόσον η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη των 70 αμερικάνικων δολαρίων είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές, όπως π.χ. αυτή της Ιαπωνίας που βρίσκεται στα 843 δολάρια.

Με αυτή τη χαμηλή κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα, τα χαμηλού κόστους τοπικά γενόσημα κυριαρχούν και υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες τις οποίες φαίνεται ότι αξιοποιούν και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιστοιχούν στο 84% του συνόλου της αγοράς ενώ το υπόλοιπο 16% αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όσον αφορά τα φαρμακεία λιανική πώλησης, αυτά διακινούν λιγότερο από 20% όλων των φαρμάκων που πωλούνται στην Κίνα δεδομένου ότι τα κρατικά νοσοκομεία αποτελούν το σημαντικότερο κανάλι πωλήσεων.

Το κινέζικο κράτος θέλοντας να συνεχίσει να οικοδομεί ένα ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό σύστημα υγείας εφαρμόζει πλέον έναν καινούργιο κύκλο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της τιμολόγησης και επιστροφής χρημάτων για τα φάρμακα (rebate), προσπάθειες μείωσης του χρόνου για τις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, ενοποίηση και μεγαλύτερο έλεγχο της αλυσίδας διανομής φαρμάκων, εντονότερες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στο εθνικό σύστημα υγείας, και εισαγωγή «ηλεκτρονικών» υπηρεσιών υγείας (όπως ηλεκτρονικά φαρμακεία, ηλεκτρονικά φόρουμ για ασθενείς και γιατρούς, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικό εμπόριο).

Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια η κατά κεφαλή δαπάνη θα αυξηθεί κάτι το οποίο σημαίνει τεράστια αύξηση της αγοράς και ήδη μεγάλες εταιρείες κινούνται με αυτήν την προσδοκία δημιουργώντας θυγατρικές εταιρείες και εργοστάσια σε μία αγορά που θα δώσει ευκαιρίες και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.



Άρης Σιφονιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου