Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

"Διπλό" χτύπημα στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ



Βασιλική Κουρλιμπίνη

Παράπλευρες, πλην όμως εξαιρετικά σημαντικές για τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ, απώλειες στις εισφορές για τον τομέα της περίθαλψης φέρνει το "ψαλίδι" στις συντάξεις (μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% - 30%), που επιβάλει το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Από τις περικοπές στις συντάξεις πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να χάσει μόνο για φέτος 41 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2017 οι απώλειες εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 72 εκατ. ευρώ, 74 εκατ. έως το 2018 και 75εκατ. ευρώ έως το 2019. Με την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ του Οργανισμού για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων να φτάνει το 6% (από τις αρχές του 2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από τις επικουρικές συντάξεις), όσο περικόπτονται οι συντάξεις, τόσο μειώνονται και οι πόροι που αντλεί ο Οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού βαίνει διαρκώς δυσκολότερη για ένα ακόμη λόγο. Με τα χρέη, παλιά και νέα, προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας να ανέρχονται στα 1,815 δισ. ευρώ- από 1,748 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο-, εκτός από τις μειωμένες εισφορές, η διοίκηση θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, το κόστος της οποίας μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται πως θα ανέλθει τουλάχιστον στα 100 εκατ. ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαγγέλλοντας την κάλυψη των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, σημείωνε πως οι επιπλέον αυτοί πόροι θα βρεθούν από τηναύξηση της ροής των εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία

Με τα τελευταία όμως να έχουν κυριολεκτικά τελειώσει και τον Οργανισμό να έχει μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το κατά πόσο ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες παρόχους. Παρά τα συνεχόμενα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών σε φάρμακο, μέσω των μειώσεων στις τιμές των σκευασμάτων, και στις διαγνωστικές εξετάσεις (με τη μείωση της τιμής αποζημιώσεις στους πιο ακριβούς κωδικούς), τα χρέη προς τους προμηθευτές εξακολουθούν να "χτυπούν ταβάνι”, την ώρα που ο Οργανισμός έχει στην ουσία αναστείλει τις πληρωμές του προς τις επιχειρήσεις. Οι τελευταίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν το Δεκέμβριο του 2015 και μόνο οι φαρμακοποιοί κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να εξασφαλίσουν την πληρωμή του Ιανουαρίου.

Η απώλεια επιπλέον χρημάτων από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ προκαλεί νέα αναστάτωση στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις, που βλέπουν πως από εδώ και στο εξής οι πληρωμές θα γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Στη δυσμενέστερη θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, όπου εκεί τα χρέη του Οργανισμού και των δημόσιων νοσοκομείων ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσό για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, είναι πολύ πιθανό το κονδύλι να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό των φαρμακευτικών, που ήδη όμως έχει αρχίσει να εξαντλείται επικίνδυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου