Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΟΟΣΑ: Πώς η Ελλάδα έγινε...Ελβετία στις δαπάνες Υγείας - Η μεγάλη βουτιά στο φάρμακο

Η χώρα μας κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές πληρωμές στην Υγεία και παρόμοια ποσοστά στη διάρθρωση της δαπάνης με εκείνα της Ελβετίας!

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σημαντική κάμψη στις δαπάνες για την Υγεία και το φάρμακο, εμφανίζουν οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε σχέση με τη δεκαετία του '90.

Η “βουτιά” είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2000 και αποκτά χαρακτηριστικά κατάρρευσης στα χρόνια της κρίσης.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένει σε αναλογικά υψηλά επίπεδα η φαρμακευτική της δαπάνη.

Το εύρημα αυτό δικαιολογεί την επιμονή των δανειστών για περαιτέρω έλεγχο της δαπάνης, με έλεγχο των τιμών και αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, πριν το 2000 η αύξηση των τιμών στα φάρμακα είχε οδηγήσει το σύνολο των χωρών σε μία σημαντική αύξηση των δαπανών Υγείας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Από το 1990 έως το 2004, η αύξηση της δαπάνης για φάρμακα ήταν 5% τον χρόνο και της συνολικής δαπάνης Υγείας 4%.

Τη δεκαετία του 2000, καταγράφηκε στις χώρες του ΟΟΣΑ μία αξιόλογη κάμψη των συγκεκριμένων δεικτών, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αυτό αντέστρεψε την εικόνα, με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει μικρότερους ετήσιους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες Υγείας.

Από το 2005 έως το 2013, η μέση ετήσια αύξηση των δαπανών για φάρμακα ήταν της τάξης του 0,7% (σε πραγματικές τιμές), ενώ η αύξηση της δαπάνης Υγείας εμφάνισε το ίδιο διάστημα μέση αύξηση 2,4%.

Μέχρι το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη υστερούσε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τη δαπάνη Υγείας.

Λόγω των περικοπών σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, από το 2010, τα ποσοστά μεταβολής της φαρμακευτικής δαπάνης έγιναν αρνητικά, με μέση πτώση 2,5% το 2012. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες Υγείας είχαν ελαφρά θετική τάση, για να “παγώσουν” το 2010.

Ελλάδα

Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα εμφανίζει μία δική της τάση, η οποία σχετίζεται – σε έναν μεγάλο βαθμό – με την μείωση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι κατέχει τη δεύτερη θέση στον ΟΟΣΑ (μετά τις ΗΠΑ) σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, με 721 δολάρια, έναντι 858 των ΗΠΑ, 653 της τρίτης Ιρλανδίας και 515 δολαρίων του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατείχε το 2013 την πρώτη θέση σε φαρμακευτική δαπάνη, με 2,8%, έναντι 2,2% της δεύτερης Ουγγαρίας, 1,5% της τρίτης Ιαπωνίας και 0,8% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Υγεία

Πολύ αρνητική εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα και στον τομέα των δαπανών Υγείας, καθώς μεγάλο τμήμα τους καλύπτεται από τις πληρωμές των νοικοκυριών και όχι από το κράτος, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες.

Η χώρα μας κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές πληρωμές στην Υγεία, με το ποσοστό να ανέρχεται το 2013 στο 31%, έναντι 28% το 2009. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φροντίδα υγείας των μελών τους.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο μέσος όρος ιδιωτικών πληρωμών στον ΟΟΣΑ βρίσκεται σταθερά κάτω από 20%, ενώ η χώρα μας έχει παρόμοια ποσοστά στη διάρθρωση της δαπάνης Υγείας με εκείνα της Ελβετίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου