Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece
Στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ θα κατευθυνθεί η «μερίδα του λέοντος» των 3,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετά το τέλος της αξιολόγησης
Από το ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να καλύψει τα χρέη υπουργείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που σήμερα ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Αρχικά οι φορείς θα λάβουν 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με το ποσό αυτό να είναι μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και εν συνεχεία το Σεπτέμβριο θα λάβουν ακόμη 1,7 δισ. ευρώ, ως μέρος της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να εκταμιευτούν εγκαίρως τα χρήματα αυτά από τον ESM είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απεκάλυψε χθες πως και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που θα εκκινήσει τον Οκτώβριο σχετίζεται με χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει πως εάν αυτή η αξιολόγηση ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο και δεν έχουν υπάρξει προβλήματα τότε συνολικά μέσα στο 2016 θα εξοφληθούν χρέη ύψους 4,9 δισ. ευρώ και θα παραμείνουν ανεξόφλητα μόλις 600 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προετοιμάσει σχέδιο για την ταχύτερη αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, το οποίο δίνει προτεραιότητα :
Στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 2,876 δισ. ευρώ και ειδικά στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ (τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνουν ποσά από rebate και clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί).
Στα νοσοκομεία τα οποία έχουν χρέη άνω των 1,1 δισ. ευρώ που ουσιαστικά απειλούν την ίδια τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στις οφειλές των υπουργείων που ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ και οι οποίες σε κάποια εξ αυτών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με προμηθευτές (π.χ. Δημόσιας Τάξης).
Δήμοι και Περιφέρειες θα καλύψουν με τα χρήματα από τη δόση χρέη ύψους 360 εκατ. ευρώ περίπου.
Πάντως, η έγκαιρη προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών δεν συνεπάγεται πως και οι φορείς που χρωστούν έχουν κάνει ανάλογη προεργασία για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους άμεσα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει προτεραιότητα (και περισσότερες πιστώσεις) στους φορείς που επιδείξουν μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης των εν λόγω χρημάτων, ώστε αυτά να πάνε άμεσα στην πραγματική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου