Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μπασκόζος: Εργαλεία συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης


Τις προτεραιότητες της Αριστοτέλους στην πολιτική φαρμάκου περιέγραψε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας από το βήμα συνεδρίου για την Τιμολόγηση και την Αποζημίωση.

«Προτεραιότητες αποτελούν η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, με τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή», κάνοντας λόγο για αδράνεια της Πολιτείας που οδήγησε σε στρεβλώσεις το χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα Εθνικά Σχέδια για κάθε πάθηση και τις αντίστοιχες θεραπείες, θα επιτρέπουν στους Επαγγελματίες υγείας να συνταγογραφούν γενόσημα και τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα, ανέφερε.

«Η άρση της Επιτροπείας στη χώρα μας θα μας επιτρέψει να χαράξουμε τις πολιτικές που πραγματικά θέλουμε. Μέχρι τότε προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να ανακουφίσουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα και ειδικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα οδηγήσουν σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά τον κ. Μπασκόζο, ενώ η θετική λίστα και ηαξιολόγηση τεχνολογιών υγείας αποτελούν βασικά μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική.

«Σημαντικό μέλημα της Πολιτείας είναι η αποπληρωμή των χρεών των παρόχων υγείας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας προσθέτοντας πως «σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον χρειάζονται τόσο οι πάροχοι υγείας όσο και οι ασθενείς» υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, Ι. Φίλος ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχουν κυρώσεις όποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή και μετα την χαμηλή τιμολόγηση τους δεν τα αποσύρουν.

«Τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν και σαφώς η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Στην Επιτροπή Τιμών θα έπρεπε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών» ανέφερε ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών

Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα

Σε μια από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης στο χώρο της Υγείας αναφέρθηκε, ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης.

Όπως τόνισε, 18 χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και αναμονή στις λίστες για τις ειδικότητες.

Στο θέμα της τιμολόγησης, ο κ. Αποστολίδης υπενθύμισε πως οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν και αφού περιέγραψε το ακανθώδες ισχύον πλαίσιο, πρότεινε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Απλοποίηση του συστήματος τιμολόγησης & αποζημίωσης
Αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA)
Προβλέψεις για τα επερχόμενα nέα φάρμακα για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών με κάθε απαραίτητη θεραπεία (HORIZON SCANNING)
Επένδυση σε προγράμματα πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας
Κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων σε όλους τους φορείς (ασθενείς, ιατρούς, φαρμακοποιούς)
Ανάπτυξη κλινικής έρευνας
Ενίσχυση εξωστρέφειας-παραγωγικότητας και διασύνδεση έρευνας με την παραγωγή

Φαρμακευτική Πολιτική – Πολιτική τιμών

«Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), προσθέτοντας πως η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων. Καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Κωλέτης.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Β. Πενταφράγκας σημείωσε πως «οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση».

Οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ έκανε λόγο για φαρμακευτική πολιτική που επί της ουσίας είναι πολιτική τιμών.

Η μέση τιμή των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας είναι ήδη χαμηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια οικονομικά μεγέθη, τόνισε ο κ. Πενταφράκας.

«Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις» ανέφερε τονίζοντας πως κάθε φάρμακο κάτω από 12 €, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου