Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com
Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους Ιδιώτες Παρόχους Υγείας, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αποφάσισε να «φορτώσει στις πλάτες τους» και την εξέταση των ενστάσεων επί των ελέγχων εκκαθάρισης.
Η αποσαφήνιση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της ακολουθούμενης διαδικασίας για την υποβολή ενστάσεων κατά των πορισμάτων ιατρικού ελέγχου, ήταν ένα αίτημα που είχαν εκφράσει εξαρχής οι Πάροχοι Υγείας όταν ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος εκκαθάρισης των δαπανών. Οι περικοπές μεγάλων ποσών από τα δεδουλευμένα τους για διοικητικές παραλείψεις – όπως η απουσία υπογραφής εκ μέρους του ασφαλισμένου (εδώ) είχε κάνει ακόμη πιο επιτακτικό αυτό το αίτημα, στο μεταξύ. Η ανακοίνωση προσφάτως της Ομάδας που θα ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, καθώς και της διαδικασίας για την υποβολή κι εξέταση των ενστάσεων, όμως, αποτέλεσε ένα ακόμη «πλήγμα» στην ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ένα πρώτο «αγκάθι» αφορά τη σύνθεση της Ομάδας αξιολόγησης των ενστάσεων και πιο συγκεκριμένα στην απουσία εκπροσώπου των Παρόχων Υγείας. Μάλιστα, η 5μελής Ομάδα αποτελείται μόνο από διοικητικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από εκπροσώπους της μίας από τις αντίδικες πλευρές εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι υπάλληλοι που προβαίνουν στον αρχικό έλεγχο, συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των ενστάσεων (!).
Δεύτερο «σημείο τριβής» αποτελεί η επιβάρυνση των Παρόχων Υγείας για την υποβολή αυτή καθαυτή των ενστάσεων, με παράβολο το οποίο θα κατατίθεται υπέρ ΕΟΠΥΥ. Στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα (Απόφαση 475, Συνεδρίαση 281/01-06-2016 ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται, μάλιστα, η παρακράτηση ποσού ίσο με το 2% της αξίας της σχετικής υποβολής, δηλαδή του συνόλου των υποβληθέντων δαπανών και όχι μόνο του αμφισβητούμενου ποσού. Κι αυτό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις, η υπαιτιότητα για την περικοπή βρίσκεται στον ίδιο το Φορέα (εδώ κι εδώ). Αξίζει να σημειωθεί δε, πως το ποσοστό της παρακράτησης δεν αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 02-06-2016).
Αδιευκρίνιστος παραμένει, στο μεταξύ, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των ενστάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας Πάροχος Υγείας ο οποίος θα κάνει ένσταση, δεν ξέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένει να τελεσιδικήσει, ενώ οι υποχρεώσεις του συνεχίζουν να τρέχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει έναν στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό.
Τα προαναφερόμενα ζητήματα έχουν δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στους Παρόχους Υγείας, η σχέση των οποίων με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά η Διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων Συμβάσεων (εδώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, για τα προαναφερόμενα ζητήματα ήδη οι συμβεβλημένοι γιατροί ετοιμάζονται να προβούν σε νομικές ενέργειες, προκειμένου να προσβάλλουν την Απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση των ενστάσεων, θεωρώντας ότι το νομικό αυτό πλαίσιο δεν αφήνει κανένα συνταγματικό δικαίωμα στο γιατρό.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ !!!
ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΩΡΑΙΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Διαγραφή