Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ιατρικό Αθηνών: Ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τις ιδιωτικές κλινικές



Τα λιμνάζοντα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων για την περίοδο 2007-2011 (πριν τη σύσταση δηλαδή του ΕΟΠΥΥ), τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, η "νέα γενιά” οφειλών που δημιούργησε ο Οργανισμός από το 2012 και μετά, ύψους 25 εκατ. ευρώ, οι ετήσιες απαιτήσεις του claw back προκειμένου να καλυφθεί ο εκτροχιασμός των δαπανών στο κονδύλι των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και η μόνιμη αστάθεια στις πληρωμές έκαναν τον Βασίλη Αποστολόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, να κάνει λόγο κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων για ακόμη μια δύσκολη χρονιά στον κλάδο και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας εν γένει. 

Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η υστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ (είναι ενδεικτικό πως καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου για τις ιδιωτικές κλινικές), αλλά και το ποσό που παρακρατείται για claw back και rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) έχουν εκ των πραγμάτων αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου και το αρχικό πρόγραμμα επέκτασης.

"Οι δυσκολίες συνεχίζονται και φέτος, με τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ να παραμένουν ίδια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Αποστολόπουλος, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε πως κάθε χρόνο η εισηγμένη χάνει περίπου 25 εκατ. από το claw back και το rebate, τα οποία αφορούν καθαρά κέρδη και θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης. 

Ακόμη πιο σκληρές ήταν όμως οι δηλώσεις του προέδρου της εισηγμένης σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών των κλινικών για το 2013 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, χωρίς άρα να υπάρχουν επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν να έχουν δημιουργήσει προκλητή ζήτηση, όπως επίσης και για την πρόσφατη παράταση που έλαβαν οι συμβάσεις των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ (μέχρι τον Οκτώβριο). "Η μονομερής αυτή παράταση των συμβάσεων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας του Κράτους και αλλαγής πολιτικής από υπουργό σε υπουργό” τόνισε, εξηγώντας πως ενώ με τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή οι επιχειρήσεις είχαν καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμβάσεων, με τον Ανδρέα Ξανθό η συζήτηση ξεκίνησε πάλι από μηδενική βάση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδια του ομίλου για την παρούσα χρονιά, το πλάνο εστιάζεται στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού και στη διεύρυνση των συνεργασιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρά τα έντονα προβλήματα στην οικονομία και τον κλάδο των κλινικών, δεν υπάρχουν οφειλές προς εργαζόμενους και εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος της διοίκησης της εισηγμένης φέτος είναι να καταφέρει να περιορίσει τις ζημιές, με το πρώτο εξάμηνο να κινείται όπως λέει το ρεπορτάζ σε αυτή την κατεύθυνση. Πέρσι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου προ rebate και clawback σημείωσε αύξηση κατά 4,2% έναντι της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκε στα 177,51 εκατ. ευρώ. Μετά από την επίδραση του εκτιμώμενου rebate και clawback ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 158,09 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 6,19% σε σχέση με το 2014. Τα λειτουργικά κέρδη σε επίπεδο EBITDA ήταν 3,02 εκατ. ευρώ από 1,91 εκατ. το 2014. Τέλος οι καθαρές ζημιές μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 15,77 εκατ. από 18,56 εκατ. ευρώ. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου