Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επιτυχία των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ

Το εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο –λόγω της γενικότερης κατάστασης- ενώ υπάρχει και μεγάλο ρίσκο ρήξης πολύχρονων σχέσεων με το παραδοσιακό κανάλι.

Πέντε παράγοντες θα κρίνουν το ποσοστό διείσδυσης που θα πετύχουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τα σκευάσματά τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι το εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο –λόγω της γενικότερης κατάστασης- ενώ υπάρχει και μεγάλο ρίσκο ρήξης πολύχρονων σχέσεων με το παραδοσιακό κανάλι, εν προκειμένω το φαρμακείο.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη ότι το ποσοστό των πωλήσεων που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης κυμαίνεται από 7% έως και 15% -η Αγγλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό- και μάλιστα μετά από μία σχεδόν δεκαετία παρουσίας σε αυτά, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδος αλλά και την φιλοσοφία του Έλληνα, το εγχείρημα είναι δύσκολο! Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ζήτημα της κάθε εταιρείας να αποφασίσει αν τελικά θα διοχετεύσει τα σκευάσματά της σε αυτό το κανάλι. Παράμετρος που επίσης θα παίξει το ρόλο της στην τελική σούμα!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κρίνουν το αποτέλεσμα του εγχειρήματος;

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Πληροφορίες λένε ότι όλες οι φαρμακοβιομηχανίες ψάχνονται και περιμένουν τον πρώτο παίκτη που θα κάνει την κίνησή του- να τοποθετήσει δηλαδή τα φάρμακά του στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Κίνηση που θα δείξει αφενός τις -επικοινωνιακές- αντιδράσεις από τον φαρμακευτικό κόσμο και αφετέρου την αντιμετώπιση από τον καταναλωτή. Όσο πιο αρνητικές είναι αυτές, τόσο θα φρενάρουν τη διείσδυση!

Τους όρους συνεργασίας που θα ζητήσουν τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα τη διάρκεια πληρωμής και τις εκπτώσεις που θα θελήσουν να πάρουν. Πηγές τονίζουν ότι ενώ στο επίπεδο των εκπτώσεων μπορούν οι φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν κάτι περισσότερο, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας δεν σκοπεύουν να «νερώσουν» το κρασί τους, όσον αφορά την πληρωμή τους. Δηλαδή, σε καμία των περιπτώσεων οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα δεχτούν εξάμηνες πληρωμές, όταν για παράδειγμα τα φαρμακεία πληρώνουν από μετρητοίς μέχρι τρίμηνο.

Το προϊοντικό μείγμα. Αν μία φαρμακοβιομηχανία, προϊοντικά έχει πολύ περισσότερα συνταγογραφούμενα σκευάσματα από Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα το σκεφτεί σοβαρότερα για το εάν θα επιχειρήσει άνοιγμα σε ένα κανάλι διανομής. Το οποίο μεν μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει μία επιπλέον πηγή εσόδων, όμως στην παρούσα φάση μπορεί να λειτουργήσει εκρηκτικά στις σχέσεις που διατηρεί με τα φαρμακεία.

Η φιλοσοφία του Έλληνα, που αφενός δεν του αρέσουν οι αλλαγές, αφετέρου είναι καχύποπτος. Στο ίδιο μήκος κύματος πρέπει να προστεθεί και η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και τον φαρμακοποιό.

Το κακό προηγούμενο με το βρεφικό γάλα και τις βιταμίνες. Πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν αρκετές πολυεθνικές που «πληρώνουν» ακόμη τα σπασμένα της απόφασής τους να διαθέσουν τους σχετικούς κωδικούς στα σούπερ μάρκετ, καθώς <<δεν τράβηξαν>> από πλευράς πωλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου