Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Οι «άφαντες» προσλήψεις των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη


Ένα από τα σημεία που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στη ρητορική της για να δείξει ότι ασκεί πολιτική με κοινωνικό πρόσιμο, είναι ότι γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή οι συναρμόδιοι υπουργοί αναφέρονται συνεχώς στην σταθεροποίηση του συστήματος υγείας που ήταν σε διάλυση χάρη στις προσλήψεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί.




Πόσο αληθές είναι όμως αυτό;

Πέρα από τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων, η πιο αξιόπιστη πηγή για να δούμε πόσες προσλήψεις γίνονται και αν έχει αυξηθεί ή μειωθεί το προσωπικό του συστήματος υγείας, είναι το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, όπως δημοσιεύεται στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης και από το Υπουργείο Οικονομικών στη διεύθυνση apografi.gov.gr.

Αρχικά μπορούμε να δούμε ότι ο συνολικός αριθμός των τακτικών (μόνιμων) υπαλλήλων που εργάζονται στο Υπουργείο Υγείας και στα εποπτευόμενα από αυτό ΝΠΔΔ (Νοσοκομεία, ΚΥ κλπ) από τον Ιανουάριο του 2015 (που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ) μέχρι και το Μάιο του 2016 έχει μειωθεί κατά 1.656 . Ήταν 79.023 τον Ιανουάριο του 2015 και είναι 77.367 το Μάιο του 2016.


Αυτούς τους 17 μήνες έγιναν 704 προσλήψεις-μετακινήσεις (382 το 2015 και 322 το 2016) στην υγεία και υπήρξαν 3453 αποχωρήσεις (2758 το 2015 και μόλις 695 το 2016). Πρέπει να σημειώσουμε ότι μαζί με τις προσλήψεις υπολογίζονται και οι μετακινήσεις από άλλα υπουργία - φορείς.

Ο λόγος που το 2016 έχουν μειωθεί τόσο εντυπωσιακά οι αποχωρήσεις είναι το νέο ασφαλιστικό που ουσιαστικά ανέκοψε εκ του νόμου το ρυθμό συνταξιοδοτήσεων. Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Πρέπει επίσης να πούμε ότι το 2013 οι εργαζόμενοι στην υγεία μειώθηκαν κατά 8.101 και το 2014 κατά 6.530.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία στους 17 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει μειωθεί κατά 1.656 εργαζόμενους (αντί να αυξηθεί όπως ισχυρίζονται οι Ανδρ. Ξανθός και Π. Πολάκης), αριθμός αρκετά μεγάλος αν και όχι αντίστοιχος με τους αριθμούς μείωσης των εργαζομένων στην υγεία τα προηγούμενα χρόνια. Όμως σίγουρα, αυτούς τους 17 μήνες δεν υπήρξε αύξηση ή σταθεροποίηση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία. Από την άλλη, ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε μείωση αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια είναι η αλλαγή του ασφαλίστικού που ανέκοψε απότομα το ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων και όχι οι προσλήψεις που όπως φαίνεται είναι ελάχιστες.

Ακόμη και αν δούμε την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2015 (εκλογές) και μετά, και πάλι οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

Βλέπουμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα οι αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού συνέχισαν να είναι κατά πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη.

Ένας άλλος ισχυρισμός που έχει η ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι ότι έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (γιατρών και λοιπού προσωπικού).

Όμως κι εκεί τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός εκτάκτου προσωπικού "Ορισμένου χρόνου - συμβάσεις έργου - ωρομίσθιοι" του Υπουργείου Υγείας και των ΝΠΙΔ του (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει μειωθεί κατά 163 από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα ΝΠΙΔ βλέπουμε ότι αμιγώς στο Υπουργείο Υγείας και στα Νοσοκομεία ο αριθμός του έκτακτου και επικουρικού προσωπικού έχει αυξηθεί κατά μόλις 90 και όχι κατά χιλιάδες όπως ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης.

Τα παραπάνω στοιχεία από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου είναι αδιαμφισβήτητα και εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση που προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινωνία μιλώντας για προσλήψεις στην υγεία που δεν γίνονται, προσλήψεις «άφαντες».

Αυτή η παραπλανητική τακτική των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοργίζει τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που βιώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί και όχι την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι δύο υπουργοί.

Είναι σαφές ότι μοναδική διέξοδος για να γίνουν πραγματικές προσλήψεις στα Νοσοκομεία είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας σε τόσο άσχημη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου