Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

“Frost & Sullivan”: Πρόκληση το Brexit για την αποδοτικότητα του βρετανικού συστήματος Υγείας



Ο συμβουλευτικός οίκος βλέπει τεράστιες προκλήσεις για το NHS. Πώς η έξοδος μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών.

IATRONET.GR

Τεράστιες προκλήσεις για το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS) βλέπει – λόγω του Brexit – ο συμβουλευτικός οίκος “Frost & Sullivan”.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην παρούσα φάση υπάρχει ένα αυξανόμενο κενό σε ανθρώπινο δυναμικό ως σημαντική απειλή για το σύστημα Υγείας της χώρας.

Οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και τη μακροχρόνια περίθαλψη θα αναγκάσουν τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος της παροχής φροντίδας.

Το Brexit – εξηγούν – θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στη στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε διεύρυνση των χρόνων αναμονής και επιδείνωση της παρεχόμενης φροντίδας.

Το βρετανικό ΕΣΥ έχει τον φιλόδοξο στόχο να εξοικονομήσει 22 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2020. Αυτές οι εξοικονομήσεις απόδοσης εξαρτώνται από την επιτυχή μετάβαση της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Με το NHS να δαπανά σήμερα το 78% του προϋπολογισμού του στα νοσοκομεία, μόνο το 15% στην πρωτοβάθμια φροντίδα και 5% για συνέχιση της περίθαλψης και κοινωνική φροντίδα, η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με μία σταδιακή μετατόπιση των δαπανών μακριά από τα νοσοκομεία.

Αυτή η μετάβαση θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό και ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σίγουρα σε μείωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας.

Τεχνολογίες

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NHS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια υψηλότερη προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και την καινοτομία.

Ένα παράδειγμα ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα μπορούσε να είναι η ιδέα των συμπράξεων βάσει ανάλυσης κινδύνων μεταξύ νοσοκομείων και των προμηθευτών.

Η ύφεση στις ΗΠΑ το 2008 προκάλεσε αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες που οδηγούν σε συντονισμό της παροχής φροντίδας. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και στην Ευρώπη.

Αναμένεται, επίσης, βελτίωση στις διαδικασίες έγκρισης για νέα φάρμακα ή τεχνολογίες, καθώς και καλύτερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Κενά

Με δεδομένη τη μετάβαση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπεύθυνοι του NHS θα πρέπει να δουν πώς θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό και να οδηγηθούν παράλληλα σε εξοικονόμηση πόρων.

Με σκοπό να δημιουργηθούν βιώσιμες λύσεις ολοκληρωμένης περίθαλψης, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για την υιοθέτηση της πληροφορικής, προκειμένου να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την παροχή φροντίδας με λιγότερους πόρους.

Η προοπτική αυτή δημιουργεί προσδοκίες για εταιρείες με προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στη διαχείριση αυξημένου όγκου ασθενών.

Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προχωρούν ήδη σε στρατηγικές συμβάσεις με τα νοσοκομεία, προκειμένου να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους και την αύξηση των εσόδων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα.

Το Brexit μπορεί, τελικά, να πυροδοτήσει μία πολύ αναγκαία επανάσταση στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου