Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αναλυτικά στοιχεία για την κατανάλωση αντιβιοτικών στον ΕΟΠΥΥ, θα δοθούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Η μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ελλάδα αφορά αντιβιοτικά που χορηγούνται για λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν θεραπεύονται με τα εν λόγω σκευάσματα.

IATRONET.GR
Κινητικότητα επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών.

Το θέμα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, η οποία εμφανίζει υψηλή αναλογικά κατανάλωση των εν λόγω φαρμάκων και εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών.

Η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε επικοινωνία για το θέμα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχουν η φαρμακοποιός Χαρίκλεια Κανή (προϊσταμένη του τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης), η φαρμακοποιός Ελένη Αλεξοπούλου (υπάλληλος του ίδιου τμήματος) και οι παθολόγοι της διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μπετίνα Κανδυλά και Νικόλαος Πιερακέας.

Έργο της ομάδας είναι η επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή δεδομένων συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Παράλληλα, θα ασχοληθεί και με δράσεις, οι οποίες προάγουν την ορθολογική χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων στην κοινότητα (εκτός νοσοκομείων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μικροβιακής αντοχής.

Μικρόβια

Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία, αλλά και επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα, ανθεκτικών μικροβίων.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.

Αποτελούν, δε, τη δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον ή στους συν - νοσηλευόμενους με αυτούς ασθενείς.

Προσοχή

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα φάρμακα, αλλά χαρακτηρίζονται πολλές φορές από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τον λόγο αυτό, η χρήση σκευασμάτων που περίσσεψαν στο σπίτι ή που λαμβάνονται κατά την γνώμη και εμπειρία του οικείου περιβάλλοντος, συγγενών και φίλων, είναι επικίνδυνη πρακτική και θέτει σε κίνδυνο την ατομική υγεία.

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής, κυρίως για λοιμώξεις που συνδέονται με χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία.

Ένδειξη

Η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών δε σχετίζεται μόνο με τα είδη των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται, αλλά και με την ένδειξη χορήγησής τους, δηλαδή με το εάν πρέπει να χορηγηθούν.

Για παράδειγμα, στην κοινότητα η μεγαλύτερη κατανάλωση αφορά αντιβιοτικά που χορηγούνται για λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, όπως η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα σε παιδιά και ενήλικες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ιογενούς αιτιολογίας και δεν θεραπεύονται με τα εν λόγω σκευάσματα.

Ακόμη όμως και όταν θα πρέπει να χορηγηθεί θεραπεία, φάρμακο πρώτης επιλογής για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα παραμένει η γνωστή σε όλους μας πενικιλλίνη.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου