Σελίδες

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Μαρτύριο για τους καρκινοπαθείς – Πολύμηνες λίστες αναμονής και χαλασμένα μηχανήματα

Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά επτά ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (γραμμικοί επιταχυντές), αλλά δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει ως όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

IATRONET.GR

Σε κακή κατάσταση βρίσκονται τα περισσότερα ογκολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, οδηγώντας τους ασθενείς σε αβάσταχτη ταλαιπωρία.

Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, ενώ παλαιά μηχανήματα ακτινοθεραπείας (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας. Δεν επισκευάζονται επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την αντικατάσταση της πηγής τους.

Πεπαλαιωμένοι είναι, επίσης, οι περισσότεροι γραμμικοί επιταχυντές, οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των δέκα ετών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι οι λίστες αναμονής για θεραπεία φτάνουν έως και στον Φεβρουάριο του 2017!

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας μένουν χαλασμένα πολύ καιρό, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για service και αγορά ανταλλακτικών:

“Σε πολλούς καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα το σχήμα ακτινοθεραπειών στοιχίζει πάνω από 5.000 ευρώ.

Το κάθε σχήμα ακτινοθεραπείας στα μηχανήματα ιδιωτικής μονάδας στοιχίζει από 10.000 έως 20.000 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ούτε ευρώ. Οι ασθενείς κατευθύνονται, θέλοντας και μη στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και οι γραμμικοί επιταχυντές πρέπει να είναι ένα ανά 200.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα είναι ένα ανά ένα εκατομμύριο!

Στον δημόσιο τομέα, εφημερεύουν νοσοκομεία χωρίς ογκολόγους, ενώ καρκινοπαθείς δεν έχουν εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους και γίνονται “μπαλάκι” από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδία παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα μεγάλων δημόσιων ογκολογικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων:

"Μεταξά"

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Λόγω έλλειψης προσωπικού συγχωνεύτηκαν η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική, καθώς επίσης η γυναικολογική με τη θωρακοχειρουργική κλινική.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία στους καρκινοπαθείς. Μεγάλες και οι ελλείψεις προσωπικού, καθώς το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες.

Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φτάνει τον 1,5 μήνα. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο που βρίσκονται εκτός θεραπείας δεν εισάγονται. Πεθαίνουν αβοήθητοι πριν την ώρα τους.

Τα πλυντήρια του νοσοκομείου είναι διαλυμένα και πολλές φορές κινδυνεύει το προσωπικό με ατυχήματα.

Ετοιμάζεται χώρος για να παραληφθεί νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας (γραμμικός επιταχυντής) δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς (έτοιμος χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό) προκειμένου να λειτουργήσει αμέσως.

“Άγιος Σάββας”

Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού, με 493 κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φτάνει στον Φεβρουάριο. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα.

Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη είναι η αναμονή και η ταλαιπωρία για εισαγωγή καρκινοπαθών.

"Θεαγένειο"

Ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται αντικατάσταση η πηγή του μηχανήματος κόστους 200.000 ευρώ.

Παρότι ταλαιπωρούνται και επιβαρύνεται η υγεία των καρκινοπαθών και διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, δεν αντικαθίσταται η πηγή λόγω κόστους.

Η λίστα αναμονής είναι 1,5 μήνα για ακτινοθεραπείες, με σημαντική επιβάρυνση της νόσου.

Το Θεαγένειο εξυπηρετεί όλη τη βόρεια Ελλάδα, καθότι τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Λάρισας είναι παλαιού τύπου και συχνά είναι εκτός λειτουργίας.

Οι γραμμικοί επιταχυντές είναι παλαιού τύπου. Ο ένας από τους δύο θα ακτικατασταθεί με την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου (με τον γνωστό όρο της δωρεάς για το χώρο και τη στελέχωση).

Την ίδια ώρα, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 351, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, είναι χαλασμένο το μηχάνημα της βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας), ενώ στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό.

Το πρόσφατα αποκτημένο Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου για τέσσερις μήνες και σταμάτησε. Συγχωνεύτηκε η Γναθοχειρουργική κλινική με την ΩΡΛ γιατί δεν υπάρχει κανένας γιατρός.
Συγχωνεύτηκαν οι χειρουργικές κλινικές Β΄ και Γ’ λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή. Καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα.

“Άγιοι Ανάργυροι”

Έχει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού (40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις).

Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι τρεις μήνες. Η λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικού και αξονικού τομογράφου) φτάνει τον έναν μήνα.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών από την καθυστέρηση της διάγνωσης και τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες λόγω των λιστών αναμονής.

Δεν λειτουργεί η Αιματολογική Κλινική με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καρκινοπαθών.

Εξαιτίας αυτού δεν λειτουργεί η μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών αν και τα Μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο Νοσοκομείο (παραμένουν στις ζελατίνες).

Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, το νοσοκομείο εφημερεύει μέχρι το μεσημέρι.

“Αλεξάνδρα”

Διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς.

Είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Το νοσοκομείο παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους επειδή το ταμείο του νοσοκομείου είναι μείον. Είναι αμφίβολο όταν και όποτε παραληφθούν και τοποθετηθούν εάν θα λειτουργήσει. Δεν παρήγγειλαν την πηγή του (200.000 ευρώ) λόγω κόστους.

Εγκρίθηκε δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου, εγκατάστασης σύγχρονου στοχευμένου Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (γραμμικός επιταχυντής) αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το λειτουργήσει που είναι όρος απαράβατος στη δωρεά.
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης

Έχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (γραμμικός επιταχυντής) παλαιού τύπου, το οποίο συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας.

Οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο Θεαγένειο ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Πανεπιστημιακό Λάρισας

Έχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (γραμμικός επιταχυντής) παλαιού τύπου, ασυντήρητο και συχνά εκτός λειτουργίας.

Οι ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται στο Θεαγένειο ή στην Αττική ή σε Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Δωρεές

Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά επτά ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (γραμμικοί επιταχυντές) νέου τύπου στοχευμένοι, σύγχρονοι για τα νοσοκομεία “Αλεξάνδρα”, “Αττικόν”, “Μεταξά”, Πανεπιστημιακό Λάρισας, “Θεαγένειο”, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει ως όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου