Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Στην “εντατική” 46 χειρουργεία σε όλη τη χώρα

Λόγω της μεγάλης αναμονής, που φτάνει έως και τα δύο χρόνια, πολλοί ασθενείς βρίσκουν χρήματα και χειρουργούνται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μέχρι να έρθει η σειρά τους στο ΕΣΥ.

IATRONET.GR

Χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Χειρουργεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας.

Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν, ενώ οι λίστες αναμονής φτάνουν τα δύο χρόνια.

Είναι μία μικρή μόνον εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, πολλές είναι οι βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των αναισθησιολογικών τμημάτων και των χειρουργείων είναι ελλιπέστατο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία για προβλήματα στα χειρουργεία 48 νοσοκομείων:

“Γ. Γεννηματάς' Θεσσαλονίκης: Κλειστές δύο αίθουσες. Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι αρκετά παλιός, 20ετίας.

“Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης: Κλειστές εννέα αίθουσες χειρουργείων από τις 15 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής των ασθενών για χειρουργείο πολλούς μήνες. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά, γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες.

ΑΧΕΠΑ: Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω του ορίου ασφαλείας.

“Παπαγεωργίου”: Κλειστές δύο αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

“Άγιος Παύλος»: Χειρουργεία παλαιά. Δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Νοσοκομείο Ικαρίας: Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και κυρίως δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HIV, HBV, HCV ), βιοχημικά. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Τα βαριά περιστατικά διακινούνται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές (υψηλό κόστος). Δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα ή να μετακινούνται σε άλλες πόλεις με μεγάλο κόστος.

Νοσοκομείο Καβάλας: Δύο χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα τέσσερα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

Νοσοκομείο Ξάνθης: Δύο χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα τέσσερα, λόγω έλλειψης χειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Τρία χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα εννέα, λειτουργούν συνήθως έξι, λόγω έλλειψης προσωπικού (καμιά φορά τα 8). Πολλές οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης για κάθε νοσηλευτή και οφείλονται σε όλους το σύνολο της άδειας του έτους 2016.

Νοσοκομείο Κομοτηνής: Δύο χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα τρία, που διαθέτει το νοσοκομείο, λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης 40 κατά μέσο όρο σε κάθε νοσηλευτή, και το σύνολο των αδειών του έτους 2016

Νοσοκομείο Λιβαδειάς: Από τα πέντε χειρουργικά τραπέζια, λειτουργούν τα δύο και τα άλλα τρία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νοσοκομείο Άμφισσας: Αναβάλλονται πολλά χειρουργεία γιατί η Παθολογική κλινική είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο, καθώς και οι άλλες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Έξι χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές. Λειτουργούν οι πέντε από τις 11 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαθερμίες. Μεγάλες οι λίστες αναμονής. Διαλυμένα τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των Ασθενών στα χειρουργεία. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.

Νοσοκομείο Λάρισας: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες. Παλαιά αναισθησιολογικά μηχανήματα τακτικά εκτός λειτουργίας. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.

Νοσοκομείο Τρικάλων: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους δεκαπέντε μήνες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχει ένας ιατρός). Μεγάλη έλλειψη υλικών.

Νοσοκομείο Χαλκίδας: Στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά η λίστα αναμονής ξεπερνά τους έξι μήνες.

Κρατικό Νίκαιας: Τέσσερα χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Πέντε χειρουργικά τραπέζια θέλουν επισκευή. Επιβάλλεται αντικατάσταση κλιματισμού και αγορά κλιβάνων. Επισκευή χρειάζονται οι προβολείς και οι διαθερμίες. Δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (λείπουν 15 νοσηλευτές). Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους τρεις μήνες στα χρόνια περιστατικά.

“Μεταξά”: Ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό. Δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λείπουν 5 νοσηλευτές). Η ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) είναι κλειστή.

“Αττικόν”: Επτά χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά και χρειάζεται 28 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Μεγάλες λίστες αναμονής.

“Θριάσιο”: Από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα πέντε και ένα κατά περίπτωση. Ελλείψεις σε προσωπικό. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ 17 χρόνων. Ακτινοσκοπικά μηχανήματα –C-ARM 2 προβληματικά.

Νοσοκομείο Χανίων: Από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι έξι. Μεγάλη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Απόγευμα και νύχτα λειτουργεί ένα χειρουργικό τραπέζι. Εάν προκύψουν επιπλέον επείγοντα χειρουργεία καλείται προσωπικό από το σπίτι.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Υπάρχουν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες και λειτουργεί καθημερινά η μία και μία επιπλέον αίθουσα δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν λειτουργεί αίθουσα ανάνηψης. Τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι γιατί εδώ και πέντε χρόνια εν έχει επισκευαστεί το πλυντήριο εργαλείων.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Λειτουργεί μία χειρουργική αίθουσα καθημερινά και επιπλέον μία δύο φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει και τα πάντα καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Απόγευμα και νύχτα δεν λειτουργεί καμία αίθουσα και αν προκύψει επείγον περιστατικό καλείται προσωπικό από το σπίτι. Στον οργανισμό του νοσοκομείου δεν προβλέπεται θέση προϊσταμένου. Αίθουσα ανάνηψης δεν υπάρχει.

Νοσοκομείο Σητείας: Υπάρχει μεγάλη ανάγκη προμήθειας αναισθησιολογικού μηχανήματος και πύργου μηχανημάτων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση του κλιβάνου αποστείρωσης εργαλείων καθώς και άμεση αντικατάσταση χειρουργικού τραπεζιού το οποίο είναι 20ετίας.

“Βενιζέλειο”: Από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν τέσσερις λόγω μεγάλων ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων.

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Λειτουργούν τέσσερις αίθουσες και μία εκτάκτων αναγκών. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού υπάρχουν συχνές ελλείψεις υλικών, τόσο ορθοπεδικών (εταιρία ορθοπεδικών υλικών έχει αποσύρει τα υλικά από το νοσοκομείο λόγω μη πληρωμής των τιμολογίων από το νοσοκομείο εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε δικαστική διένεξη), όσο και άλλα υλικά που χρειάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Στα χειρουργεία υπηρετούν 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, από αυτούς 4 το πρωί συν την προϊσταμένη το απόγευμα 2 και την νύχτα 1 συν (1 on call) όταν υπάρχει έκτατο περιστατικό. Χρωστούμενες άδειες και ρεπό 1500. Το απόγευμα λειτουργούν με δύο νοσηλευτές και την νύχτα με μία συν μία on call. Στα όρια ασφαλείας η λειτουργία των χειρουργείων από προσωπικό.

Νοσοκομείο Φιλιατών: Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα εδώ κι έναν χρόνο, με χειρουργικά κρεβάτια (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και (1) 25 ετών. Από τις τρεις αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο, εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών. Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.

“Χατζηκώστα” Ιωαννίνων: Γενικά χρειάζεται ανανέωση όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των χειρουργείων. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Χρειάζεται ενίσχυση. Εξουθενωμένο εργασιακά. Υπερβάλουν εαυτό και προσφέρουν νοσηλεία προς όφελος των ασθενών.

Νοσοκομείο Ρόδου: Λειτουργούν μόνο δύο από τα οχτώ χειρουργικά τραπέζια, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει παλαιωμένο εξοπλισμό. Μεγάλες λίστες αναμονής.

“Ευαγγελισμός”: Λειτουργούν 12 χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των νέων χειρουργικών αιθουσών. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο προσωπικό θα στελεχωθούν. Μεγάλες λίστες αναμονής.

“Αλεξάνδρα”: Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών επιτεύχθηκε σε βάρος των κλινικών. Μεταφέρθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τις κλινικές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στις κλινικές. Μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει στο άμεσο μέλλον λόγω αποχώρησης των δυο επικουρικών αναισθησιολόγων. Μεγάλες λίστες αναμονής.

“Αρεταίειο”: Λειτουργούν τρεις από τα τέσσερις χειρουργικές αίθουσες με πολύ λίγο (κάτω των ορίων ασφαλείας) προσωπικό. Πεπαλαιωμένοι αναπνευστήρες.

“Ιπποκράτειο” Αθήνας: Κλειστό ένα χειρουργικό τραπέζι. Πολύ μεγάλη και σοβαρή η υποστελέχωση των χειρουργείων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

“Έλενα Βενιζέλου”: Λειτουργούν δύο χειρουργικά τραπέζια από τέσσερα που διαθέτει το νοσοκομείο. Στα δύο χειρουργικά τραπέζια χειρουργούνται ασθενείς των δύο χειρουργικών κλινικών, καθώς επίσης γυναικολογικά περιστατικά από τις γυναικολογικές κλινικές.

“Ερυθρός Σταυρός”: Είναι κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια.

“Γ. Γεννηματάς” Αθήνας: Πεπαλαιωμένα μηχανήματα. Έλλειψη προσωπικού 30%. Η κάλυψη είναι σε οριακό επίπεδο με πολλά χρωστούμενα repo. Λίστες αναμονής στα χρόνια περιστατικά 3-6 μήνες.

ΚΑΤ: Ένα χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες οι λίστες αναμονής κυρίως στα ψυχρά περιστατικά.

Παίδων Πεντέλης: Δεν λειτουργούν περιοδικά αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (ένας μόνιμος, πέντε κενές μόνιμες). Υπάρχουν δύο με μετακίνηση και ένας επικουρικός.

“Σισμανόγλειο”: Κλειστές τέσσερις χειρουργικές αίθουσες από τις δέκα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες λίστες αναμονής. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός.

“Αμαλία Φλέμιγκ”: Δεν λειτουργεί η μία χειρουργική αίθουσα από τις δύο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Λίστες αναμονής ξεπερνάνε τους δύο μήνες. Μεγάλη έλλειψη θα υπάρξει σε Αναισθησιολόγους σε λίγο χρονικό διάστημα καθότι οι δύο φεύγουν (σύνταξη και νέος διορισμός)

“Άγιοι Ανάργυροι”: Δεν λειτουργεί μία χειρουργική αίθουσα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

Πανεπιστημιακό Ρίου: Μεγάλη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Λίστα αναμονής μέχρι και έξι μήνες. Ελλείψεις υλικών. Αναμονή σε διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές - αξονικές) ένας με ενάμισης μήνα

Νοσοκομείο Αιγίου: Παρότι είναι νοσοκομείο - κορμός (διασυνδεόμενο με το Καλαβρύτων), αναστέλλεται η λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, λόγω έλλειψης προσωπικού με μεταφορά των ασθενών στο Ρίο.

“Άγιος Σάββας: Δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά μετά το χειρουργείο να νοσηλεύονται σε θαλάμους με κίνδυνο της ζωής τους.
Μεγάλες είναι οι λίστες αναμονής. Στα γυναικολογικά περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τους πέντε μήνες.

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις. Τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Δεν υπάρχει αξονικός, προσωπικό, υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, αναπτυγμένες κλινικές και τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου