Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Λεηλατούν ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ για να πληρώνουν τις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Με "δάνειο" 1,750 δισ. ευρώ από τον "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ πληρώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ φέτος. Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν στο 13% της ετήσιας δαπάνης για τις συντάξεις των απομάχων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία ανέρχεται περίπου στα 14,160 δισ. ευρώ.

Μάλιστα οι αυξημένες παρακρατήσεις των εισφορών του ΕΟΠΥΥ οφείλονται και στο ότι η κυβέρνηση έδωσε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στον ΕΟΠΥΥ 311 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών και έτσι μείωσε τις απαιτήσεις του εν λόγω οργανισμού προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. 

Βy pass 810 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ θα κατορθώσει να προβεί στις καταβολές του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (η τελευταία αναμένεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα και όχι στις 4/1) χάρη στην άντληση 350 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ προβλέπεται μέχρι τέλος του 2016 να έχει παρακρατήσει συνολικά 460 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μη καταβάλλοντάς του τις εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες εισπράττει για λογαριασμό του. Έτσι, "δανειζόμενος" ο ΟΑΕΕ συνολικά 810 εκατ. (ή το 24% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης) ευρώ από ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ, το ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών θα "κατορθώσει" να καταβάλλει συντάξεις και τους 12 μήνες του 2016.

ΙΚΑ: Παρακρατά εισφορές ΕΟΠΥΥ 800 εκατ. ευρώ, ψάχνει άλλα 200 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ αναμένεται φέτος να παρακρατήσει 800 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, μη καταβάλλοντάς του εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα ψάχνει να βρει άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια η "τρύπα" την οποία πρέπει να κλείσει σε ετήσια βάση προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες του για συντάξεις φτάνει το 1 δισ. ευρώ ή το 9,2 % των δαπανών του.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΙΚΑ στις 22/9 είχε αρνηθεί να εγκρίνει πρόταση της διοίκησης για άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ.

Η οριακή πλειοψηφία κατά της σχετικής πρότασης οφείλεται στο ότι αυτή κατατέθηκε προφορικά και όχι γραπτά. Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως, αν η πρόταση αυτή επανερχόταν γραπτά, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, σημειώνουν στελέχη του ΙΚΑ στο Capital.gr.

Το πρόβλημα είναι πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει την άντληση μόνο 400 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ και ο ΟΑΕΕ αλλά και το ΕΤΑΑ έχουν εξασφαλίσει τα 370 εκατ. ευρώ εξ αυτών (350 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΕ και 20 εκατ. ευρώ το ΕΤΑΑ). Έτσι μένουν μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πάντως ότι ο ΑΚΑΓΕ θα συγκεντρώσει φέτος από τις Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπ. Εργασίας, τα 116 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα προέλθουν από τις εισφορές στις καταβολές συντάξεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και θα βρίσκονται στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ μετά τις 2/12.

Συνεπώς, θα μπορούσαν να αντληθούν αμέσως μετά προκειμένου να κλείσουν τις "τρύπες" του ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, το ΙΚΑ θα μπορούσε να ζητήσει ξανά "ταμειακή διευκόλυνση" 150-200 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΤΑΔΚΥ, ΤΑΠ-ΔΕΗ), όπως έκανε συστηματικά μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ή ακόμα και να προβεί σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό με μία συστημική τράπεζα με εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Αν τίποτα από τα παραπάνω (ΑΚΑΓΕ, ταμειακή διευκόλυνση από ΤΑΔΚΥ-ΤΑΠ ΔΕΗ, δανεισμός από τράπεζα), τότε τα κεφάλαια που λείπουν στο ΙΚΑ πρέπει να καλυφτούν με έκτακτο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως την ίδια ώρα που το ΙΚΑ ψάχνει εναγωνίως γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματά του μέχρι τέλος του έτους, αποφασίζει να μεταφέρει έως 160 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας

Yπ. Εργασίας: Μπορούν να διατεθούν 800 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ το 2017 -2018

Μέχρι και το 2018 μπορεί να συνεχιστεί η άντληση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) 400 εκατ. ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας. 

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας επ ΄αφορμή δημοσιευμάτων που αφορούσαν τη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ αναφέρει πως "από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2018 το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προβλέπεται ότι διατίθενται (σ.σ. από τον ΑΚΑΓΕ) κατ’ έτος μέχρι και 400 εκ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων των φορέων κύριας σύνταξης".

Μ΄ άλλα λόγια, η άντληση 400 εκατ. ευρώ πέρσι από τον ΑΚΑΓΕ και άλλων 370 εκατ. ευρώ έως τώρα φέτος (350 εκατ. ευρώ για ΟΑΕΕ, 20 εκατ. ευρώ) μπορεί να συνεχιστεί το 2017, αλλά και το 2018.

Επίσης τονίζεται ότι "η κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας Σύνταξης των ΦΚΑ έως 31.12.2018 προβλέπεται ήδη από τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011".

Από το Υπ. Εργασίας τονίζουν επίσης πως η άντληση πόρων από τον ΑΚΑΓΕ ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΝΔ το 2014 (σ.σ. αντλήθηκαν 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ έναντι 400 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν πέρσι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον 370 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν έως τώρα φέτος ).

Από την πλευρά του Υπ. Εργασίας σημειώνεται επίσης πως "η προβλεπόμενη σε διατάξεις των προ του 2015 κυβερνήσεων και η προγραμματισμένη από πέρσι χρηματοδότηση φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που θεσπίσθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ακόμα μια φορά από μερίδα των ΜΜΕ ως παράνομη μεταφορά χρημάτων από τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ που προορίζονται για την καταβολή συντάξεων".

Επίσης το Υπ. Εργασίας ενημερώνει "στις 30/09/2015: Τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονταν σε 4,028 δις εκ των οποίων 2,389 δις ήταν στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ και τα υπόλοιπα 1,639 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ". Τέλος το Υπ. Εργασίας επισημαίνει πως " τα συνολικά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 5,014 δις ευρώ εκ των οποίων 2,971 δις ευρώ είναι στον λογαριασμό του κυρίως ΑΚΑΓΕ (3655/2008) και τα υπόλοιπα 2,043 στους υπολογαριασμούς αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου