Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Νέο τμήμα ιατρικής τεχνολογίας στον ΕΟΠΥΥ


Τη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα σχετίζεται με την ιατρική τεχνολογία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης στο πλαίσιο της συζήτησης του 3 τραπεζιού του 2ου Συνεδρίου MedTech.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, στο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ , το οποιο πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, όπως είχε γράψει και το Virus (εδώ), θα περιλαμβάνεται ένα νέο ειδικό τμήμα για τον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς έως τώρα ο ΕΟΠΥΥ μόνο προτάσεις μπορούσε να υποβάλλει.

“Είναι καθήκον μας να μπορέσουμε να βρούμε οικονομικούς πόρους για να προσφέρουμε καλύτερες τεχνολογικά λύσεις στους πολίτες”, σημείωσε ο κ. Μπερσίμης

“Σημασία δεν έχει απλά να παρέχουμε υπηρεσίες, αλλά να τις παρέχουμε την ώρα που πρέπει” διευκρίνισε, ενώ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γ. Πισσάκα, για εξαίρεση της ακτινοθεραπείας από το claw back. Τόνισε, ωστόσο, πως ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει διαρκώς αιτήματα για νέες πράξεις, θεραπείες και εξετάσεις. “Εφόσον κριθεί σκόπιμο, με τη συμβουλευτική γνώμη του ΚΕΣΥ, προχώραμε στην τιμολόγηση για να τις παρέχουμε στους ασφαλισμένους”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, για να ενταχθεί η ψηφιακή μαστογραφία θα αφαιρεθεί μία εξέταση παλιότερης τεχνολογίας και θα γίνει αναδιανομή κωδικών, για τη δαπάνη.

“Νομίζω είναι θετικό ότι θα πάρει τιμή η ψηφιακή μαστογραφία, γιατί είναι ενταγμένη πλέον στη ζωή μας. Το θέμα είναι να αποφύγουμε την προκλητή ζήτηση”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Αγ. Σάββας”, Γεώργιος Δενδραμής.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο “Άγιος Σάββας” σήμερα πληρώνει τον 7ο μήνα του 2016 στους προμηθευτές, ενώ προσφάτως μία πολυεθνική εταιρία εξέφρασε την εκτίμηση της γιατί το νοσοκομείο σταμάτησε να πληρώνει με επιταγές.

“Έχουμε 2 υπερσύγχρονα μηχανήματα από το ΕΣΠΑ και την οικογένεια Αγγελόπουλου, που επί του παρόντος δεν λειτουργούν στο 100%. Η αναμονή μειώθηκε και είναι στους 4 μήνες. Λόγω της τεχνολογίας όμως όλοι οι ασθενείς θέλουν να έρθουν σε εμάς. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, δεν θα λυθεί η αναμονή στον Αγ. Σάββα” προειδοποίησε.

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Αλεξάνδρα”. Όπως τόνισε, η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν διακρίνει την ψηφιακή από τη screaning μαστογραφία, της οποίας το κόστος θα έπρεπε πρώτα να προϋπολογίσει. “Με την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας πήγαμε βήμα ένα παρακάτω, αγνοώντας τα προηγούμενα στάδια, όπως η ψηφιοποιημένη μαστογραφία”, εκτίμησε.

Σημείωσε, δε, πως 4 στις 10 ελληνίδες, από 40 ετών και άνω, δεν έχουν κάνει μαστογραφία ποτέ!

“Ένας ψηφιακός μαστογράφος θέλει συντήρηση 18 χιλ. ευρώ το χρόνο συντήρηση χωρίς τα ανταλλακτικά. Στα μισά διαγνωστικά εργαστήρια γίνονται μαστογραφίες, χωρίς διαγνωστικό σταθμό, με αποτέλεσμα να χάνονται οι αποτιττανώσεις. Το υπολογίζει κανείς αυτό;”, διερωτήθηκε ο κ. Χαλαζωνίτης.

“Το 2012 δεν ξέραμε καν πόσοι κάνουν ακτινοθεραπεία”, υπογράμμισε ο κ. Πισσάκας. “Με τα νέα μηχανήματα θα καλύψουμε το 70% των αναγκών στο τέλος του 2017”, αλλά σημείωσε πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να υπάρχουν δύο βάρδιες.

“Αν όλοι οι ασθενείς (30.000) έκαναν ακτινοθεραπεία με τιμή ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ θα είχε επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ”, τόνισε.

“Είμαστε πολύ περήφανοι οι Έλληνες καρδιολόγοι. Η ειδικότητά μας έχει χαρακτηριστικό την ταχύτητα. 10 χρόνια παράταση ζωής έδωσε στους ασθενείς η καρδιολογία με τις επενδύσεις ιατρικής τεχνολογίας. Αντίθετα με την ογκολογία παρά τις τεράστιες επενδύσεις, ο μέσος όρος παράτασης ζωής είναι μόλις 6 μήνες”, ανέφερε από την πλευρά τουο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Π. Βάρδας.

Ωστόσο, διατύπωσε και το “δικό του αφορισμό”, όπως τον χαρακτήρισε και τον οποίο εντόπισε σε 4 σημεία:

α) η ιατρική τεχνολογία είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κοστοβόρος τεχνολογία,

β) στη χώρα μας αντιμετωπίστηκε παραδοσιακά κομματικά,

γ) δεν υπάρχει εθνικός οργανισμός ιατρικής τεχνολογίας,

δ) η διάθεση πόρων ειδικά στην υγεία θέλει σοφή προσέγγιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου