Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Κ. Μπαργιώτας: Η ουσία είναι ο εξορθολογισμός


Έναν από τους βασικούς τομείς εξέλιξης της ιατρικής, χαρακτήρισε την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που επηρεάζει πολλούς τομείς, από τη βιοηθική έως την οικονομία.
Π Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Υπεύθυνος του τομέα υγείας και Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, από το βήμα του 2nd Medtech Conference.
«Η στρεβλή, χαώδης καμιά φορά εισαγωγή σε χρήση τεχνολογίας από τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέχρι τις ρομποτικές εφαρμογές που αποτελούν την πιο πρόσφατη επενδυτική έξαρση, χαρακτήριζε και, πολύ φοβάμαι, χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα όλους τους κλάδους της ιατρικής», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας.

Προειδοποίησε, πάντως, πως «συζητώντας ακόμη και σήμερα ως αίτημα την διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες με την ενσωμάτωση π.χ. της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις προμήθειες, χάνουμε για μια ακόμη φορά την ουσία που είναι ο εξορθολογισμός, η ανάλυση των αναγκών και ο σχεδιασμός με βάση αυτές».

Κατά τον κ. Μπαργιώτα, η σημαντικότερη παράμετρος που συνήθως παρακάμπτεται σε τέτοιες συζητήσεις είναι η αυτή της ποιότητας της νοσηλείας και της ασφάλειας των ασθενών, καθώς χρήση τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομίας δεν είναι απαραίτητα προς το συμφέρον τους. «Η κατάχρηση και η πλημμελής χρήση μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα. Η έκθεση σε βλαβερές δόσεις ακτινοβολίας είναι σχετικά εύκολη με τους τελευταίας τεχνολογίας αξονικούς, αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες -για να αναφέρω ένα παράδειγμα- και η εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, χωρίς προηγούμενη πιστοποίηση γιατρών και κλινικών, αποτέλεσε πηγή σοβαρών επιπλοκών στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα, απλά δεν έχουμε καν στοιχεία. Ούτε ξέρουμε ούτε θέλουμε να μάθουμε», τόνισε.

«Η σπατάλη πόρων, υλικών και ανθρώπινων, σε ένα σύστημα που είχε μάθει να σπαταλά είναι γνωστή και για τα μεγέθη της δεκαετίας που διανύουμε σημαντική, ακόμα και σήμερα. Μόλις χθες εγκαταστάθηκε σε μια πόλη 45.000 κάτοικων ένας ακόμη μαγνητικός, ενώ υπάρχουν ήδη τρεις», τόνισε ο Βουλευτής.

«Πρακτικά, δεν υπάρχει εθνική πολιτική για την ιατρική τεχνολογία για τις καρδιοπάθειες κοκ. Το δυστύχημα είναι πως δεν υπάρχει καν κουλτούρα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και οργάνωσης. Οι πολιτικές ανακυκλώνονται σε μεγαλοστομίες και εξαγγελίες που ξεχνιούνται», σημείωσε.

Εκτίμησε, δε, πως «καθώς το μέλλον είναι ζοφερό οικονομικά, η έλλειψη σχεδιασμού και ιεράρχησης φέρνει ένα νέο κίνδυνο: αυτόν της αποεπένδυσης και της τεχνολογικής καθυστέρησης, καθώς η «παχιά αγελάδα» του δημόσιου κορβανά απεβίωσε οριστικά και η εισαγωγή τεχνολογίας μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, τουλάχιστον σε κλίμακα που να αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων. Εκτός και αν υπάρξει εξορθολογισμός, ίση και ενιαία αντιμετώπιση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, προσέλκυση ιδιωτών σε δημοσία νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ κοκ, αξιοποίηση με σχέδιο και προοπτική όλων των εθνικών πόρων, δηλαδή. Για την επόμενη δεκαετία το στοίχημα είναι –νομίζω- να συντηρήσουμε ό,τι τουλάχιστον είναι απολύτως απαραίτητο και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εισάγουμε καινοτομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου