Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

"Πρωτοβουλία": Πώς μπορούν να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ από το σύστημα Υγείας σε 18 μήνες

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό της σπατάλης στο σύστημα Υγείας, θεωρείται η πλήρης υλοποίηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Οκτώ προτάσεις με τις οποίες μπορούν να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ από το σύστημα Υγείας σε 18 μήνες, εισηγείται η “Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική”.

Ο υπερκομματικός αυτός φορέας πραγματοποιεί ειδική εκδήλωση, στις 7 το βράδυ της Τρίτης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με ομιλητές από τα περισσότερα κόμματα του κοινοβουλίου.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της “Πρωτοβουλίας”, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας (υπουργείο Υγείας, εργοδοτικές εισφορές, υπουργείο Άμυνας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΕΟΠΥΥ) ανέρχονται σε 10,53 δισ. ευρώ.

Το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει, επίσης, και τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στις οποίες περιλαμβάνονται: ιδιωτική ασφάλιση 534,9 εκατομμύρια ευρώ, ιδιωτικές πληρωμές (νοικοκυριά) 5,2 δισ. ευρώ, λοιπές δαπάνες 198,4 εκατομμύρια, σύνολο: 5,93 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, το γενικό σύνολο των δαπανών Υγείας ανήλθε το 2014 σε 16,47 δισ. ευρώ.

Στελέχη της ομάδας ειδικών σημειώνουν πως οι σπατάλες στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας ξεπερνούν το 30% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Οφείλονται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών που δεν προσφέρουν κλινική αξία ή βλάπτουν τον άρρωστο και στον λανθασμένο τρόπο οργάνωσης και αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι σπατάλες δημιουργούνται όταν οι υπηρεσίες Υγείας για την αντιμετώπιση μιας πάθησης είτε υπερχρησιμοποιούνται, είτε υποχρησιμοποιούνται, είτε χρησιμοποιούνται καταχρηστικά.

Στην Ελλάδα, επιπλέον σπατάλες δημιουργούνται και από την απουσία αποτελεσματικής διοίκησης.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ από τις σημερινές σπατάλες των υπηρεσιών Υγείας εντός 18 μηνών από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Δράσεις

Η εξοικονόμηση μπορεί να προέλθει από 7 + 1 δράσεις:

Μείωση των εισαγωγών και επαναεισαγωγών κατά 17% (εξοικονόμηση 450 εκατομμύρια ευρώ). Οι εξελθόντες ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ συν τα στρατιωτικά) ξεπερνούν τους 2,4 εκατομμύρια και στον ιδιωτικό τομέα τις 600.000 τον χρόνο.

Μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (δημόσια, νοσοκομειακή, ιδιωτική) κατά 15%, που σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 650 εκατομμυρίων (πάντοτε με σταθερό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δίχως τα εμβόλια). Μετά το 2009, έγιναν σημαντικές προσπάθειες των κυβερνήσεων που μείωσαν δραστικά την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5,5 δισ. σε 2 δισ. ευρώ.

Μείωση της συνολικής δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις κατά 20% (εξοικονόμηση 250 εκατομμύρια ευρώ). Εκτιμάται ότι υπάρχει κατάχρηση διαγνωστικών εξετάσεων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Στην Ελλάδα λειτουργούν τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού μηχανήματα υψηλής ιατρικής τεχνολογίας.

Μείωση δαπάνης λόγω βελτίωσης της διοίκησης και οργάνωσης του συστήματος κατά 300 εκατομμύρια. Αρκετοί ερευνητές δηλώνουν ότι μόνο από την οργάνωση των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία (υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ), είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν τα 100 εκατομμύρια.

Πολιτικές πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Μείωση νοσηρότητας συγκεκριμένων νόσων και καταστάσεων κατά 10% επιφέρει εξοικονομήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ μόνο από την μείωση της συχνότητας του διαβήτη, της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών, του καρκίνου, των εγκεφαλικών, των εμφραγμάτων, και των χρόνιων αναπνευστικών νόσων.

Νέο σύστημα αποζημίωσης των υπηρεσιών (εξοικονόμηση 920 εκατομμυρίων). Η σύνδεση της αποζημίωσης με την έκβαση αποτελεί τομή και οδηγεί σε μεγάλες εξοικονομήσεις.

Μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον εξοικονομήσεις θα προέλθουν από την σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσθετα έσοδα από την ανάπτυξη του ΕΣΥ (180 εκατομμύρια ευρώ). Στοχεύοντας στην ανάπτυξη, το νέο ΕΣΥ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του.

Μεταρρυθμίσεις

Οι τεχνοκράτες της “Πρωτοβουλίας” εκτιμούν πως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό της σπατάλης στο σύστημα Υγείας αποτελεί η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Δίχως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων – σημειώνουν – δεν μπορεί να αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε η ικανοποίηση των αναγκών υγείας των πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. λεφτα υπαρχουν ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ 1 Η 2 ΓΙΑΤΡΟΥΣ. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ.Ε Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ.ΞΕΡΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ 500000 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ 1700000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΑΑΛΑ ΤΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή