Σελίδες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ανδρέας Ξανθός: Η ανεργία επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου περισσότερο και από το ΑΕΠ της χώρας

Ισχύει το παράδοξο ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας...

IATRONET.GR

Με δραματικό τρόπο χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός τις επιπτώσεις της κρίσης στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν “παράγουν” μόνο ανεργία και φτώχεια.

Παράγουν – είπε – και αρρώστια, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η συσχέτιση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, είναι βιβλιογραφικά απολύτως τεκμηριωμένη. Ιδιαίτερα η ανεργία φαίνεται να επηρεάζει πολύ περισσότερο και από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) την κατάσταση της υγείας:

“Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας, σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών δημιουργεί συνθήκες 'ασυμμετρίας' αναγκών και πόρων που με τη σειρά της επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες”.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά:

“Τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας. Την ίδια στιγμή, ισχύει το παράδοξο ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας (νόμος Julian Hart).

Είναι χαρακτηριστική η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών Υγείας σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εργαστηριακών εξετάσεων από ανθρώπους υψηλότερης αγοραστικής δύναμης και συνήθως μικρότερης ανάγκης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα”.
Μεροληψία

Ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως η πολιτική απάντηση στην “υγειονομική φτώχεια” και στις ανισότητες στην Υγεία, είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πρόληψη, η “μεροληψία” υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας - πρόνοιας και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία.

Η δημόσια περίθαλψη – είπε – αποτελεί προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής. Επικαλέστηκε και μία ρήση του πρώην προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ: “Το όριο της ιατρικής είναι η φτώχεια”.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου