Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Απόφαση «σταθμός» για τους πανεπιστημιακούς χειρουργούς


Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, με την οποία απαλλάσσονται 13 καθηγητές χειρουργικών ειδικοτήτων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες, που τους εμπόδιζαν να χειρουργούν και σε ιδιωτικές μονάδες.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία», το δικαστήριο απάλλαξε 13 καθηγητές χειρουργικών ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση», επειδή χειρουργούσαν και σε ιδιωτικές κλινικές. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επίλυση αντίστοιχων υποθέσεων σε όλη τη χώρα και εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων από πανεπιστημιακούς ιατρούς εντεταγμένους στο σύστημα του ΕΣΥ και σε ιδιωτική κλινική.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ιδιώτες γιατροί, συνάδελφοι τους στο ΕΣΥ και ιδιοκτήτες κλινικών της Λάρισας, επικαλούμενοι την εξυπηρέτηση των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, καθώς και τις διωκτικές αρχές να επέμβουν ώστε να μπει φρένο στη δυνατότητα πανεπιστημιακών γιατρών να χειρουργούν παράλληλα και σε ιδιωτικές κλινικές.

Ωστόσο, «κοινό μυστικό» ήταν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ο λόγος για τις αντιδράσεις ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των γιατρών.

Βέβαια, οι πανεπιστημιακοί γιατροί υποστήριζαν πως, όπως οι συνάδελφοι τους στους άλλους τομείς, έχουν το δικαίωμα να ασκούν την ιατρική και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλευρό των 13 μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε ταχθεί η Σύγκλητος, ο εισαγγελέας αλλά και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημίου και που προηγήθηκε.

Το πόρισμα έκανε λόγο για πανελλαδικό ζήτημα που εδράζεται στην ασάφεια του νόμου, γύρω από τις αρμοδιότητες που έχουν οι πανεπιστημιακοί ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων.

Το πόρισμα εκτιμούσε πως μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών Κλινικών απαγορεύεται να είναι παράλληλα και σύμβουλοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιμελητές ή διευθυντές κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά δεν προκύπτει παρανομία όταν ο γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του, από τον οποίο και αμείβεται, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Πηγή: eleftheria.gr

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΦΟΡΕΙΣ(ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ-ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΙΣ κ.α)ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ),ΤΟ ΕΚΡΙΝΕ "ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ" ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΙΟΔΙΚΕΙΟ ...ΛΑΡΙΣΑΣ ??? ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΑΔΙΚΟΙ-ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ? Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛ.ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ? Η ΜΗΠΩΣ ..ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ? ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή