Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Άγριες ζυμώσεις για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Τετάρτη 30 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τα φάρμακα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεχίζονται τα παζάρια – όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– για το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες τιμές και ποιοι κανόνες θα ακολουθηθούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και από τη σχετική συμφωνία με τους δανειστές, αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των νέων μέτρων που θα συγκρατούν τη φαρμακευτική δαπάνη και θα μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό (στόχος το 30%) των υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός απαιτούνται μέτρα συγκράτησης της δαπάνης μέσω ειδικών ελεγκτικών μηχανισμών. Κι εδώ είναι που ξεκινούν τα παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε – όπως λένε ακόμη και υψηλόβαθμες κυβερνητικέςπηγές στο HealthReport.gr– ότι κάθε μέρα γίνονται και αλλαγές στο τελικό πλάνο των μέτρων.
Οι προβληματισμοί εστιάζονται κυρίως στο πόσο θα μειωθούν οι τιμές τόσο των πρωτοτύπων όσο και των γενοσήμων αλλά και πως θα δίδεται το πράσινο φως για την εισαγωγή ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου στη χώρα.

Τα νέα φάρμακα

Αυστηρούς κανόνες για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην Ελλάδα προτίθεται να βάλει το υπουργείο Υγείας. Βέβαια οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να περνούν μέσα από τον ειδικό φορέα αξιολόγησης των φαρμάκων και των τεχνολογιών γνωστός ως ΗΤΑ.

Βασική λεπτομέρεια: ο φορέας αυτός δεν έχει καν σχεδιαστεί ακόμη. Βέβαια επειδή ο ΗΤΑ θα διαθέτει μπόλικη…δύναμη, ήδη έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιος θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη του HealthReport.gr: «Σκοτωμός» στην αγορά υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογίας! Όλο το παρασκήνιο»

Η διαδικασία αυτή πάντως για την έγκριση ενός νέου φαρμάκου αναμένεται να είναι χρονοβόρα, με συνέπεια οι Έλληνες ασθενείς να στερούνται τις νέες θεραπείες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ζέφη Βοστιτσάνου κατά τη διάρκεια συνεδρίου: «Τα οφέλη που προκύπτουν από τις καινοτόμες θεραπείες είναι γνωστά. Τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν καθυστέρηση από 2-4 χρόνια στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Ο ΣΦΕΕ επιθυμεί όλες οι πολιτικές υγείας να έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή».

Όμως μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο ίδιο συνέδριο (5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών) να διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θέλει να έρχονταινέα φάρμακα στην ελληνική αγορά, οι πληροφορίες ωστόσο από κύκλους του υπουργείου Υγείας άλλα αναφέρουν.

Πηγές του HealthReport.gr σημείωναν ότι η καθυστέρηση αυτή στην εισαγωγή νέων φαρμάκων, θα επιφέρει για ένα διάστημα τουλάχιστον, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί και στόχο των δανειστών.
Όσο δηλαδή δεν έρχονται νέα φάρμακα στην Ελλάδα, τόσο θα μένει περιορισμένη η φαρμακευτική δαπάνη.

Τα γενόσημα και τα αντίγραφα

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει να διαχειριστεί και τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που επιδιώκουν να μην κατρακυλήσουν οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων. Άλλωστε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο με τη χώρα να είναι υπό επιτροπεία, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν.
Οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων ώστε να αυξηθεί η διείσδυσή τους. Μάλιστα κάποια από τα τελευταία σενάρια στις συζητήσεις έλεγαν ότι το όριο για τη μείωση της τιμής ενός φαρμάκου να είναι τα 6 ευρώ. Από εκεί και κάτω να μην υπάρχει κούρεμα τιμών.

Από την άλλη πληροφορίες ανέφεραν στο HealthReport.gr ότι εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να εξισωθούν οι τιμές των γενοσήμων με τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους (off patent), κάτι που βέβαια θα έπληττε τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των γιατρών και των ασθενών θα επέλεγαν τα πρωτότυπα φάρμακα που θα είχαν την ίδια τιμή με τα γενόσημα.

Μ αυτά και μ αυτά όλα δείχνουν πως τα οριστικά μέτρα για τα φάρμακα θα κλείσουν την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου