Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Διπλό χτύπημα από το υπουργείο Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα



Ένα ακόμη χτύπημα στην αγορά των διαγνωστικών κέντρων φέρνει η τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας να εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης επιπλέον 86 ιατρικές πράξεις, χωρίς όμως να αυξήσει στο ελάχιστο τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Capital.gr

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη- που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ- θα αποζημιώνεται στο εξής μια σειρά εξετάσεων, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1, με το ίδιο κλειστό κονδύλι. Όπως ωστόσο αναφέρεται ειδικότερα στο Φ.Ε.Κ. 3458/Β'/26-10-2016 με το οποίο κοστολογούνται και ανακοστολογούνται ιατρικές εξετάσεις και πράξεις, "η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής". Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στο κλειστό όριο των 302 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα, θα καλύπτονται περισσότερες πράξεις, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα επιβάρυνση για την αγορά.

Ήδη οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ που ισχύουν από τις αρχές του έτους, έχουν τεθεί εκτός ελέγχου. Το πρώτο εξάμηνο η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς των διαγνωστικών, μέχρι το τέλος του χρόνου η "τρύπα" στο κονδύλι του Οργανισμού θα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα παρακρατηθούν από τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή της αναγκαστικής επιστροφής του claw back. 

Όπως αναφέρουν στελέχη από το χώρο των διαγνωστικών, ενώ η κάλυψη σημαντικών εξετάσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεδομένης της οικονομικής κρίσης, από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας έναν κλειστό προϋπολογισμό ο οποίος είναι μάλιστα άκρως ελλειμματικός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων, περικόπτει κάθε χρόνο από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων.

Συμπληρώνουν δε πως η απόφαση του Π. Πολάκη εφαρμόζεται σε ένα "ρημαγμένο" κλάδο και όσες από τις επιχειρήσεις κατάφεραν να απορροφήσουν το ψαλίδισμα στις τιμές αποζημίωσης, δεν θα καταφέρουν να αντέξουν και δεύτερο πλήγμα. Από φέτος ειδικότερα, οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν 9%.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται όπως λένε οι πληροφορίες να υπάρξει σύσκεψη, που συγκαλεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, για τον καθορισμό των κινήσεων από εδώ και στο εξής. Ο ΠΙΣ, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχει ζητήσει οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας να συνυπολογίζουν μεν την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα των ιατρικών εργαστηρίων και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων (υποκοστολογήσεις, rebate, clawback κλπ). "Ως εκ τούτου, θεωρεί αναγκαία την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μη βιώσει η χώρα επιπλέον ανεργία και λουκέτα” τονίζει.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου