Σελίδες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός περιορισμένων προσδοκιών με πολύ ΑΝΕΛ και λίγη τόλμη

Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

"Νεύμα" για να τρέξει γρήγορα η β' αξιολόγηση, χωρίς τις καθυστερήσεις που τρέμει η Κυβέρνηση ότι θα επαναληφθούν τορπιλίζοντας το χρονοδιάγραμμά της για ολοκλήρωση, το αργότερο έως τον επόμενο μήνα, επιχείρησε να κάνει ο Α. Τσίπρας με τον χθεσινό ανασχηματισμό. 

Στα "μνημονιακά" υπουργεία, ο πρωθυπουργός, τοποθέτησε κυριώτατα πρόσωπα που αναμένεται, τουλάχιστον, να διευκολύνουν αντί να σαμποτάρουν την εφαρμογή του προγράμματος. 

Η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η αντικατάστασή του από τον μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη, είναι προφανές ότι στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, εχει ως στόχο να "ξεκολλήσει" το κάρο από την άμμο. 

Το αυτό ισχύει και για την αξιοποίηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, στον τομέα της ανάπτυξης. Η παραμονή του διδύμου Τσακαλώτου- Χουλιαράκη, ήταν ούτως η άλλως δεδομένη, επομένως τίποτε περισσότερο δε σηματοδοτεί, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να μην προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις της με τους δανειστές. 

Κατά τα λοιπά, κι ενώ οι επιλογές στα "μνημονιακά" υπουργεία καταδεικνύουν την πρωθυπουργική πρόθεση, να εφαρμοστούν κατά το δυνατόν... αναίμακτα και χωρίς κόντρες τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς, σειρά αμφιλεγόμενων επιλογών του κ. Τσίπρα, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο:

1) Ο Γιώργος Κατρούγκαλος "πλήρωσε" μεταξύ άλλων το γεγονός ότι διαχειρίστηκε επικοινωνιακά προκλητικά τις μειώσεις των συντάξεων, λέγοντας στα κανάλια από το πρωί ίσαμε το βράδυ ότι δεν κόπηκαν οι συντάξεις, εξοργίζοντας τους συνταξιούχους. Η απομάκρυνσή του, ουδένα εξέπληξε. Η αντικατάστασή του ωστόσο από την κ. Αχτσιόγλου, έως σήμερα στενή συνεργάτη του, προκαλεί μάλλον ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία και τη δυνατότητά ανταπόκρισης στο μέτωπο -φωτιά του Ασφαλιστικού που έχει μπροστά της αυτή η Κυβέρνηση. 

2) Η επιλογή του 70χρονου Δημήτρη Παπαδημητρίου για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας ( στο πόστο όπου βρισκόταν πριν ο Γ. Σταθάκης), είναι -επιεικώς- αμφιλεγόμενη. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Levy, ( με το οποίο ο κ. Τσίπρας διατηρεί στενές επαφές ήδη από την εποχή Βαρουφάκη), θιασώτη της άποψης πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ένα "διπλό νόμισμα" καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα παράλληλα νομίσματα έχουν αποδείξει την αξία τους ως παραγόντων μακροοικονομικής σταθερότητας ιδιαίτερα σε οικονομίες σε ύφεση.

3) Είναι εμφανής η ομηρία υπό των "153" υπό την οποία τελεί ο κ. Τσίπρας. Μπορεί να "τσίγκλισε" το κόμμα του με την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν απαίτησης του κ. Ιερώνυμου και την αξιοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, αλλά σαρωτικές αλλαγές, όπως τις επιθυμούσε δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει. 

Η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο που κρατά τα "κλειδιά" του κράτους μετά το ρήγμα στη μεταξύ τους σχέση, η αναβάθμιση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μετρούν πλέον επτά μέλη στην Κυβέρνηση και η διατήρηση Κοτζιά ως αναγκαίου κακού, για να μην αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία την περίοδο αυτή, μόνο ηγετικές κινήσεις δε σηματοδοτούν. 

Το Μαξίμου, επιχειρεί να διαφημίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα ως reboot με σκοπό τη φυγή προς τα εμπρός, κλείνοντας παράλληλα τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού. Εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί ( προσεχώς θα φανεί ποια έκταση θα λάβουν οι κραδασμοί) και βρίσκεται μεσούσης μιας αξιολόγησης που δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που επιχειρείται να δοθεί είναι "και τώρα τρέχουμε". Αύριο συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης- παραλαβής των υπουργείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου