Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr
"Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς σε έναν μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα", αναφέρει η απόφαση του χθεσινού Eurogroup.
Επιπλέον "ζητά" από τους Θεσμούς (σ.σ. περιλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μέσω στελεχών του εξέφρασε χθες τις διαφωνίες του) να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση εν Αθήναις για "συμφωνία επί της αρχής" που θα εγκριθεί από EuroWorking Group.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή σύνοδος του Eurogroup ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκαλώντας κυβερνητικούς - και όχι μόνο – πανηγυρισμούς για ένα πακέτο πιο φιλόδοξο από αυτό που αρχικά είχε τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, "κλώτσησε" για το καλοκαίρι του 2018 τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους (σ.σ. προκαλώντας την δυσαρέσκεια και του ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg) αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποφασίζοντας προς το παρόν ότι για κάποια χρόνια - άγνωστο για πόσα ακόμη – θα πρέπει να μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ.
Τις επόμενες ημέρες, οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup να θεωρεί πλέον "αδύνατη" μια συμφωνία πριν το 2017, το ΔΝΤ να επαναλαμβάνει και στις Βρυξέλλες (σύμφωνα με πληροφορίες) την θέση του για μείωση συντάξεων/αφορολογήτου, αλλά και με την ελληνική πλευρά να "προειδοποιεί" μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τις επόμενες εβδομάδες "δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα".
Η απόφαση και ο νέος "κόφτης"
Στην απόφασή του το Eurogroup επισημαίνει ότι "κλείδωσε" ο στόχος και τα μέτρα για το 2017 αλλά ότι η συμφωνία (Staff Level Agreement) "θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ)" αλλά και τις μεταρρυθμίσεις "για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις".
Και γίνεται πιο συγκεκριμένο ζητώντας ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου να γίνει "πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό".
Ακόμα, το Eurogroup κάνει σαφές ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 "θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα" και "προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε έναν μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό".
Αναφέρει δε, ότι έως το 2018 θα πρέπει να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα περιλαμβανομένου (αν βεβαίως χρειαστεί) του υφιστάμενου "κόφτη"….
Τα "σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα"
Οι προθέσεις για μέτρα πάντως φάνηκαν και στις χθεσινές δηλώσεις... Ο Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε πολλές φορές για "σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα" τα οποία θα απαιτηθούν για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ "κατ' ελάχιστο για κάποια χρόνια".
"Συμφωνήσαμε σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", είπε και συνέχισε λέγοντας πως "υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο" και πρόσθεσε "τουλάχιστον 19", αναδεικνύοντας τις διαφωνίες που παραμένουν.
Είπε πάντως ότι "θα ξαναγυρίσουμε σε αυτό και πρέπει να το λύσουμε το 2018".
"Κάποιοι λένε για 3 χρόνια, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια", είπε περιγράφοντας τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. "Και σε κάθε περίπτωση σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα χρειάζονται", είπε "για να επιτευχθεί αλλά και για να διατηρηθεί κατ' ελάχιστο για κάποια χρόνια, το πρωτογενές πλεόνασμα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου