Σελίδες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Καρόκης: Οι ιδιώτες πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή και αυτό δεν είναι άλλοθι για την κυβέρνηση



Την ανάγκη να ενθαρρυνθεί και να αποζημιωθεί η καινοτομία καθώς ο μηχανισμός ανάπτυξης στην οικονομία είναι η καινοτομία και πρωτίστως το ελληνικό σύστημα υγείας να γίνει σταθερό, προβλέψιμο και διαφανές, ζήτησε από το βήμα του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ, ο Αντώνης Καρόκης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και External Affairs Director της MSD.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed

Το σύστημα όμως δεν είναι προβλέψιμο, ούτε διαφανές δυστυχώς, και για τον λόγο αυτό, αλλάζει διαρκώς η τιμολόγηση. Επιπλέον, τώρα φάνηκαν οι δομικές συνθήκες και τα προβλήματα του συστήματος και όχι τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε με έμφαση ο ομιλητής.

Με μία ομιλία η οποία κατέδειξε τα σοβαρά προβλήματα του υγειονομικού συστήματος διαχρονικά - κυρίως δομικά, με πολιτικές στοχευμένες μόνο στο τιμολογιακό κομμάτι και όχι στην ανάπτυξη, ή στις διαρθρωτικές αλλαγές- ο κ. Καρόκης, προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας αλήθειες τις οποίες θα έπρεπε να ακούσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα τιμολόγησης, ο ομιλητής, ανέφερε ότι είναι υπερβολικός ο βαθμός αποζημίωσης οι 14 χώρες, ενώ είναι πολύ πιο τίμιο να πει η κυβέρνηση ότι δεν θέλουμε καινούρια φάρμακα. Το ερώτημα και το δίλημμα είναι επομένως κατά πόσο θέλουμε την καινοτομία, ή επιμένουμε να προστατεύουμε τα παλιά φάρμακα.

Δεν ξέρω πως θέλει να μείνει στην ιστορία ένας υπουργός Υγείας, εάν προστατεύει μία ομεπραζόλη, ή εάν εξαλείψει την ηπατίτιδα, ανέφερε με νόημα ο κ. Καρόκης.

Σε ερώτηση του onMed, για το πως βλέπει τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για το «φίλτρο» που θα δημιουργήσει αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα και την αποζημίωσή τους, έως ότου η χώρα μας αποκτήσει Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA), ο κ. Καρόκης απάντησε λέγοντας, πως εάν αυτό το φίλτρο είναι δύο χρόνια για ένα νέο φάρμακο, τότε δεν είναι ικανοποιητικό.

Αναφορικά με την ΠΦΥ, ο κ. Καρόκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, έχουμε σχεδόν εξαφάνιση των δαπανών για την ΠΦΥ, την ώρα που η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι σχεδόν σταθερή, ενώ έχουμε μείωση και της φαρμακευτικής δαπάνης. Και οι δύο δαπάνες υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την ΠΦΥ, όπως είπε.

Βρισκόμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης του Προγράμματος της κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, υπογράμμισε και συνέχισε:

Το ζητούμενο στο σύστημα επομένως είναι:

- Γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και παράλληλα, να αξιολογούμε τις νέες θεραπείες, δεν υπάρχει άλλος λόγος παρά μόνο οι νέες θεραπείες να φθάνουν γρήγορα στους ασθενείς.

- Η κατά κεφαλή δαπάνη υγεία έχει αρχίσει και μειώνεται εδώ και χρόνια. Έχουμε την μεγαλύτερη μείωση δαπανών στις χώρες του ΟΟΣΑ παρόλα αυτά, η φαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ψηλά έχει αυξηθεί δραματικά η ιδιωτική δαπάνη που πληρώνουμε από την τσέπη μας. Οι ιδιώτες καλύπτουν από την τσέπη τους και αυτό δεν είναι άλλοθι για την κυβέρνηση.

- Αυτό που συνέβη είναι ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει γίνει δραματική μείωση στις δαπάνες υγείας και στην φαρμακευτική.

Μέχρι σήμερα, η στόχευση αφορούσε σε ζητήματα τιμών και συγκεκριμένα: 3 στα 4 μέτρα αφορούσαν μέτρα τιμολόγησης, μειώσεις τιμών, αυξημένα clawback και rebate, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, αύξηση συμμετοχής ασθενών, λίγα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και μικρή διείσδυση γενοσήμων. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έμεινε σταθερή μειώθηκε η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο έλεγχος των τιμών είναι το κλειδί, δηλαδή η ΗΔΙΚΑ, όπως επεσήμανε ο κ. Καρόκης.

Ο ομιλητής, στηλίτευσε τις επιστροφές (clawback και rebate) τις οποίες χαρακτήρισε τραγικές για όλη την φαρμακοβιομηχανία, καθώς υπάρχουν απώλειες 40 με 50% των εταιρειών, όταν μπαίνει ένα φάρμακο στην αγορά. Για ένα νοσοκομειακό φάρμακο, οι επιχειρήσεις πληρώνουν 42%, ενώ από 42 -48% πληρώνουν για τα ΦΥΚ (ακριβά φάρμακα). Το 50% των χρημάτων που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, αφορά στην επιστροφή των χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας. Εφέτος, θα επιστρέψουμε στο κράτος για clawback και rebate ένα δις ευρώ. Η ύπαρξη του clawback έχει την εξής ιδιαιτερότητα στην χώρα μας, καθιστά υπεύθυνη μόνο την βιομηχανία, ενώ στις άλλες χώρες υπάρχει συνευθύνη της Πολιτείας.

Έχουμε ένα σύστημα εν μέρει δημόσιο και εν μέρει ιδιωτικό διότι στα 4 φάρμακα, τα 2 τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, το ένα η φαρμακοβιομηχανία και το 4ο το κράτος.

Όσον αφορά τον όγκο, ο κ. Καρόκης υποστήριξε, ότι είναι μύθευμα και πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν ξέρουμε που και πως θα τον κατανείμουμε. Επιπλέον, το σύστημα κινδυνεύει από το φορτίο νοσηρότητας και όχι από τον όγκο.

Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι εξορθολογισμός για τους πόρους με ενθάρρυνση της καινοτομίας, να αποκτήσουμε υγειονομικές προτεραιότητες, να σταματήσουμε να βλέπουμε τι συνταγογραφούν οι γιατροί και να δούμε τι καταναλώνουν οι ασθενείς. Θέλουμε αποτελεσματική συνταγογράφηση και ένα σύστημα διαφανές, αποτελεσματικό και προβλέψιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου