Σελίδες

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί λείπουν φάρμακα στην Ελλάδα: Διπλασιασμός “παράλληλων” εξαγωγών, κρίση, χαμηλές τιμές

Για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική στενότητα, τα φαρμακεία επιδιώκουν μεγιστοποίηση των πωλήσεων σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραφάρμακα και καλλυντικά, από τα οποία εισρέει “ζεστό” χρήμα στα ταμεία τους...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET.GR

Ένα μείγμα προβληματικών παραγόντων, διαμορφώνουν μία δυσμενή εικόνα στην επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Εμβόλια και βασικά σκευάσματα λείπουν συστηματικά από τα ράφια των φαρμακείων, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να κάνει λόγο για ελλείψεις που δεν έχει ξαναδεί.

Για τον λόγο αυτό, ο Κωνσταντίνος Λουράντος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και διαθέτει μία σειρά στοιχείων, τα οποία επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην Ευρώπη θεωρείται ότι ένα σκεύασμα είναι σε έλλειψη εφόσον δεν μπορεί να εξευρεθεί για 48 ώρες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν φάρμακα τα οποία λείπουν συστηματικά από τα ράφια για πάνω από 15 μέρες!

Το θέμα δεν είναι τυπικό, αλλά ουσιώδες, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει 15 μέρες (ή και 48 ώρες) για να πάρει το φάρμακό του. Η ανάγκη πρόσβασης στη θεραπεία είναι άμεση και δεν παίρνει αναβολή...

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι λόγοι που προκαλούν τις ελλείψεις ακόμη και αναντικατάστατων φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι οι εξής:

Ο πρώτος, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές που έχουν πλέον τα φάρμακα στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τόσο χαμηλές, που οι εταιρείες προμηθεύουν με τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες.

Οι χαμηλές τιμές οδηγούν και σε ένα άλλο πρόβλημα: τις “παράλληλες” εξαγωγές. Πρόκειται για μία νόμιμη διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μία φαρμακαποθήκη να εξαγάγει σε τρίτη χώρα φάρμακα που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.

Το φάρμακο είναι ένα διατιμημένο είδος. Η τιμή του μπορεί να είναι στην Ελλάδα 5 ευρώ και στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα της κεντρικής Ευρώπης 20 ευρώ ή και παραπάνω.

Η διαφορά αυτή αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους σε εκείνον που κάνει την “παράλληλη” εξαγωγή. Είναι τόσο δελεαστικό, που μπορεί να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, όπου το κέρδος είναι προκαθορισμένο και πολύ πιο χαμηλό.

Αύξηση

Η συνεχής μείωση στις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα της κρίσης, έχει εκτοξεύσει τις “παράλληλες” εξαγωγές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2015 επανεξήχθησαν 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη του 2014 (10 εκατομμύρια συσκευασίες).

Ο τζίρος των “παράλληλων” εξαγωγών ανήλθε πέρυσι σε 401 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 306,7 εκατομμυρίων το 2014. Η μικρή διαφορά στην αξία (σε σχέση με τις συσκευασίες) αποδίδεται στη συνεχή μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Κρίση

Όλα τα παραπάνω, επιβαρύνονται και από μία ακόμη παράμετρο: την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, εταιρείες και φαρμακαποθήκες ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά για τα φάρμακα που πρόκειται για δώσουν στα φαρμακεία.

Με δεδομένο πως (στην καλύτερη περίπτωση) οι φαρμακοποιοί πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ έπειτα από τρεις μήνες, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η τροφοδοσία των φαρμακείων με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων.

Για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική αυτή στενότητα, τα φαρμακεία επιδιώκουν μεγιστοποίηση των πωλήσεων σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραφάρμακα και καλλυντικά, από τα οποία εισρέει “ζεστό” χρήμα στα ταμεία τους.

Τροπολογία

Για να διευκολυνθεί ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, αλλά και να προσαρμοστεί στα ισχύοντα στην Ευρώπη, το υπουργείο Υγείας πέρασε τροπολογία στον πτωχευτικό κώδικα για τη διευκόλυνση των “παράλληλων” εισαγωγών στη χώρα μας.

Με την τροπολογία διευκολύνονται οι ελεύθερες ενδοκοινοτικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η είσοδός του στην ελληνική αγορά.

Για την εισαγωγή του από άλλο κράτος – μέλος, απαιτείται να έχει εκεί άδεια κυκλοφορίας, και το εισαγόμενο σκεύασμα να είναι επαρκώς ομοειδές με σκεύασμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και να μην διαφέρει ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα από το προϊόν που κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου