Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ηλίας Μόσιαλος “αναδιαμορφώνει” την Κοινωνική Ασφάλιση στην… Αυστρία

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΟΣΙΑΛΟΣ
Μετά την Κίνα και η Αυστρία “ποντάρει” στον Ηλία Μόσιαλο.

Ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Δ/ντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE και πρώην Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης (εδώ), τέθηκε από τη Βιέννη επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης του αυστριακού ασφαλιστικού συστήματος.

Στόχος της Επιτροπής είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του και τους τρόπους πιθανής αναμόρφωσης του, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στα μέσα 2017. Η ολοκλήρωση της μελέτης ανατέθηκε στο London School of Economics (LSE) και επικεφαλής της Επιτροπής που θα τη διεξάγει ορίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.


“Η κυβέρνηση της Αυστρίας και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Alois Stöger μου ανέθεσαν την προεδρία της επιτροπής αξιολόγησης του αυστριακού ασφαλιστικού συστήµατος. Η Αυστρία έχει ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και ένα σύνθετο σύστημα υγείας με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”, ανέφερε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.

Βασικό σημείο της ανάλυσης αναμένεται να είναι οι διαφορετικές επιδόσεις των διαφορετικών ασφαλιστικών φορέων της Αυστρίας. Η συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών είναι διαθέσιμες σε όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις (όπως είναι οι φακοί επαφής και η εργοθεραπεία) υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Για τον κ. Stöger είναι θέμα δικαιοσύνης, καθώς τίθεται ζήτημα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες, ανεξαρτήτως φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ). Επιδιώκεται, δηλαδή, να προσφέρονται υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη και όχι μόνο στις ήδη ανεπτυγμένες δομές.

Αντίστοιχα, θα εξεταστούν και οι διακυμάνσεις στην απόδοση των επιμέρους φορέων και άρα θα εξεταστεί και η εναρμόνιση των υπηρεσιών και ο σχεδιασμός του συστήματος. Κατ’ επέκταση αναμένεται να διερευνηθεί και πιθανή μείωση του αριθμού των ΦΚΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Salzburger Nachrichten, επί της ουσίας τίθεται υπό εξέταση το σημερινό μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης της Αυστρίας, που στηρίζεται σε 3 άξονες (Υγεία, Συντάξεις, Ασφάλιση Ατυχημάτων), σε σύγκριση με το μοντέλο των δύο αξόνων Υγεία-Συντάξεις. Στο μικροσκόπιο της επιτροπής θα τεθούν και οι διοικητικές δαπάνες και η σύγκριση τους με τα διεθνή δεδομένα.

Η μελέτη, που επιδιώκει να αποτελέσει μια “ουδέτερη ματιά” πάνω στο αυστριακό σύστημα ασφάλισης, προϋπολογίστηκε στις 630 χιλιάδες ευρώ και θα διεξαχθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας της χώρας και υψηλόβαθμους αυστριακούς εμπειρογνώμονες.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Βιέννη, ενώ το Μάρτιο θα εκδοθεί μια ενδιάμεση αναφορά, με την ανάλυση της κατάστασης.

Το Μάιο θα συζητηθούν οι δράσεις που θα πρέπει λα επιλεγούν και οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην τελική ανάλυση που θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου στη Βιέννη.

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Ο G.A.P. ΤΟΝ ΤΠΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ.ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ;MA TI NA ΞΕΡΟΥΝ OI KINEZOI KAI OI AΥΣΤΡΙΑΚΟΙ;ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή