Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Την δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ατόμων με Αναπηρία και τις συνέπειες που αυτή έχει στην καθημερινότητά τους στηλιτεύει η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου για να συζητήσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας στην Ελλάδα τα Άτομα με Αναπηρία.
Σήμερα το πρωί τα μέλη της ΕΣΑμεΑ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με διαδήλωση 10:00 το πρωί στην Ομόνοια ενόψει της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, θα φωνάξουμε «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες / μετανάστες με αναπηρία.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποτυπώνονται σε μια σειρά μέτρων, όπως:
• Στο κόψιμο των επιδομάτων, των μοναδικών οικονομικών πόρων για χιλιάδες από εμάς,
• Στις δυσβάσταχτες περικοπές των συντάξεών μας,
• Στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
• Στα λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
• Στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε δομές που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε για τα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε Κέντρα Διημέρευσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
• Στις περικοπές στην χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους,
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, διαμαρτυρόμαστε:
• Για τις μη μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση,
• Για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών μας,
• Για την έλλειψη ειδικών πολιτικών για τα ξεχασμένα στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση,
• Για τον άδικο συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί αυτό το πρόσθετο κόστος της Αναπηρίας και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε!
Από το συλλαλητήριο στις 2 Δεκεμβρίου ας μην λείψει κανείς!".
Δράσεις στην ΕΕ
Συνάντηση πραγματοποίησε χθες ο κ. Βαρδακαστάνη με τους αρχηγούς των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και δη με τους ηγέτες των κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
Παραβρέθηκαν οι κ.κ. Gabriele Zimmer, πρόεδρος της Ομάδας GUE/ NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά), Sabine Verheyen, EPP Group (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Josef Weidenholzer, αντιπρόεδρος του S&D Group (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών), Ulrike Lunacek, από το Greens/EFA Group (Πράσινοι/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Syed Kamall, πρόεδρος της Ομάδας ECR (Κόμμα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών).
Οι παριστάμενοι ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, τρία χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου με το EDF.
Οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν μια διακήρυξη που περιέχει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της πλήρης ένταξης των ατόμων με αναπηρία και υποστήριξης των δικαιωμάτων τους. Οι κυριότερες από τις δεσμεύσεις:
• η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας κατά των διακρίσεων,
• η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης, πρωταρχικής και εμπεριστατωμένης στρατηγικής για την εφαρμογή, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,
• η προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις επιπτώσεις της κρίσης κατά προτεραιότητα,
• η υιοθέτηση μιας ισχυρής και φιλόδοξης ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα,
• η διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ατόμων με Αναπηρία το 2017 και η συνεδρίασή του σε κάθε θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
• πλήρης προσβασιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 στα άτομα με αναπηρία,
• ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες,
• η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και η ταχεία κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αναγκαστικής στείρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μήνυμα Κατερίνας Παπακώστα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία βρίσκει τα άτομα με αναπηρία σε μία δύσκολη οικονομική και κατά συνέπεια και κοινωνική κατάσταση. Η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού Νόμου αλλά και η χρόνια πλέον λιτότητα έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και οφείλουμε να της προσφέρουμε μία ποιοτική ζωή.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία μας υπενθυμίζει, ότι είναι υποχρέωση τόσο της Πολιτείας όσο και της κοινωνίας να συμβάλει στην κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, σε όλες της πτυχές της καθημερινότητας: στην υγεία, στην εργασία, στην οικονομία, στην ίδια την ζωή.
Η πολιτική, κοινωνική και προσωπική μας στάση απέναντι στα άτομα αυτά, είναι δείγμα της ποιότητας της κοινωνίας μας. Όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία.
Η ανθρώπινη κοινωνία – την οποία όλοι επιθυμούμε – ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην ζωή.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου