Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health Report.gr
Ενεργοποιείται και πάλι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ξεκινά ελέγχους σε Μονάδες Τεχνητής Γονιμοποίησης αλλά και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης (Σπέρματος).
Μετά από χρόνια, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ξεκινά ελέγχους, ενώ προωθεί και τη δημιουργία ειδικού Μητρώου δοτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr μετά τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου τα μέλη της Αρχής ξεσκονίζουν όλες τις Μονάδες Τεχνητής Γονιμοποίησης αλλά και τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης όπου φυλάσσεται σπέρμα δοτών.
Οι νέοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από τις Μονάδες, μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου, δίνουν το δικαίωμα στην Αρχή να πραγματοποιεί ελέγχους νομιμότητας αλλά και να ανακαλεί ή να «παγώνει» άδειες στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με το καθεστώς λειτουργίας.
Ήδη το νέο ΔΣ αλλά και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προτίθενται να ξεκινήσουν ελέγχους στις μονάδες, καθώς υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες στο υπουργείο Υγείας γονέων που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της τεχνητής γονιμοποίησης και πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας.
Να σημειωθεί ότι ετησίως περίπου 15.000 ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί προσφεύγοντας στις Μονάδες Τεχνητής Γονιμοποίησης αλλά και σε Μονάδες Κρυοσυντήρησης για την ανεύρεση δότη σπέρματος. Εξάλλου υπολογίζεται ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, περίπου 1 στα 8 ζευγάρια έχει πρόβλημα υπογονιμότητας.
Από την άλλη το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και οι μόνες γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και επισκέπτονται Μονάδες Κρυοσυντήρησης.
Άδειες με ελέγχους
Ήδη πάντως τα μέλη της Αρχής εξετάζουν λεπτομερώς φακέλους που έχουν υποβληθεί από Μονάδες προκειμένου να αδειοδοτηθούν με το νέο καθεστώς.
Αρχικά γίνεται έλεγχος δικαιολογητικών ενώ στη συνέχεια γίνεται και αυτοψία.
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο επανέλεγχος στις Μονάδες θα γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας.
Ήδη έχουν υποβληθεί 48 αιτήματα Μονάδων για αδειοδότηση ενώ στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 60 Μονάδες Τεχνητής Γονιμοποίησης και Κρυοσυντήρησης.
Δότες με …ταυτότητα
Στο μεταξύ μέσα στο 2017 η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναμένεται να δημιουργήσει Ειδικό Μητρώο Δοτών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των δοτών και θα είναι προσβάσιμα μόνο στις αρμόδιες αρχές.
Θα προηγηθεί βέβαια η σχετική έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.
Στόχος είναι να είναι ελεγμένα τα ιατρικά στοιχεία των δοτών, αλλά και για να αποφεύγεται η κερδοσκοπία κατά τη διάθεση γενετικού υλικού.
Στις Τράπεζες σπέρματος λόγω κρίσης
Έχει διαπιστωθεί ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει, το τελευταίο διάστημα, πολλούς Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας, στις τράπεζες σπέρματος, σε αναζήτηση… πόρων!
Πληροφορία που βέβαια είναι σε γνώση των αρμόδιων αρχών.
Μάλιστα τα τηλεφωνικά κέντρα πολλών τραπεζών σπέρματος «σπάνε» κάθε μέρα από δεκάδες τηλεφωνήματα ανδρών, οι οποίοι δηλώνουν την επιθυμία να διαθέσουν το σπέρμα τους με στόχο βέβαια όπως αποδεικνύεται να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Το θέμα αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό στους κύκλους γυναικολόγων και εξειδικευμένων γιατρών.
Η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι συνήθως το καλοκαίρι, πριν από τις διακοπές, αλλά και πριν από εορτές όπως τα Χριστούγεννα οπότε και οι ανάγκες για… ρευστό αυξάνονται.
Με βάση το νόμο η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμειφθεί περισσότερο από 200 ευρώ, ποσό που θεωρείται αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση,.
Βέβαια ορισμένες τράπεζες σπέρματος πληρώνουν με το… κομμάτι από 30 έως 50 ευρώ.
Πριν από το ρευστό όμως προηγείται μια σειρά εξετάσεων και ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί εάν το γενετικό υλικό είναι αξιοποιήσιμο και αν είναι απαλλαγμένος ο δότης από διάφορες ασθένειες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ και αυτός που θα επιλεγεί δεν μπορεί να αξιοποιήσει το γενετικό του υλικό για πάνω από 10 παιδιά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ένας δότης δεν μπορεί να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε η προσφορά να μη μετατραπεί σε επάγγελμα.
Δυστυχώς για αυτήν την άμοιρη χωρα,οι"καταθέτες"ειναι τόσοι πολλοί,ώστε όχι μονο θα βγαίναμε απο το μνημόνιο,αλλα με τις"καταθέσεις"τους,θα γινόταν εξόφληση όλου του χρέους της Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφή