Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε


Σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του ευελπιστεί να γυρίσει με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ, «συμβασιοποιώντας» τις σχέσεις του με όλους τους παρόχους.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Πεύκη επικρατεί διαπραγματευτικός πυρετός με μια σειρά παρόχων, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του Φορέα είναι οι νέες συμβάσεις να είναι σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.

Η εν εξελίξει διαδικασία, για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικων Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών ειδών είχε αρχικά να αντιμετωπίσει ένα βασικό εμπόδιο. Αυτό ήταν η απουσία φορέων για την εκπροσώπηση του συνόλου τους. Το εμπόδιο επιλύθηκε με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονταν να διαπραγματευθούν και για κάποιες κατηγορίες αυτό μεταφράστηκε σε διαπραγμάτευση με 200 άτομα. Για αυτό και επιλέχθηκε, στην επανάληψη των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις να διεξαχθούν στην Πεύκη.

Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο χαώδες και αρρύθμιστο πλαίσιο που επικρατεί στις παραπάνω παροχές, οι οποίες μέχρι σήμερα ρυθμίζοντας μέσω του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), να αποσαφηνιστεί και να ελέγχεται πλήρως οι σχετικές δαπάνες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο η δαπάνη για την ειδική αγωγή, 82 εκατ. ευρώ εξ αυτων για λογοθεραπεία, ανήλθε το 2016 στα 106 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό για τις ιατρικές επισκέψεις ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ!

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ διερευνούν, με στοιχεία που βασίζονται στον επιπολασμό και την αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, το ύψος στο οποίο θα ανέλθουν οι σχετικοί προϋπολογισμοί το 2017.

Οι νέες συμβάσεις πρόκειται να ρυθμίσουν τόσο το πλαίσιο όσο και την επάρκεια του κάθε παρόχου, με τον ΕΟΠΥΥ να προσδοκά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τον φορέα όσο και για τους ίδιους τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, ευκολότερη αναμένεται να καταστεί η πρόσβαση του πολίτη στις θεραπευτικές επιλογές, καθώς θα προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας μόνο την προβλεπόμενη συμμετοχή, χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν και να διεκδικούν εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση τα χρήματα τους από τον Οργανισμό.

Αντιθέτως, ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό και δεν θα χρειάζεται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.

Η βασικότερη όμως αλλαγή σχετίζεται με τους ελεγκτές ιατρούς. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονική έγκριση όλων των συνταγών και παραπεμπτικών, κεντρικά και εντός 48 ωρών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Συμβάσεις, βέβαια, σημαίνει κλειστοί προϋπολογισμοί και άρα clawback, όπου υπάρχει υπέρβαση. Για τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των οικονομικών του Φορέα και των εξορθολογισμό των δαπανών.

Για τους παρόχους, το σαφές πλαίσιο αποτελεί το βασικότερο όφελος, καθώς αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και περιορίζεται η γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, με τις νέες συμβάσεις μειώνεται και ο χρόνος αποζημίωσης των παρόχων, καθώς πλέον όλοι θα αποζημιώνονται με το νέο (δειγματοληπτικό) σύστημα εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω χρόνος περιορίζεται από τις 180 έως 300 ημέρες που χρειάζεται σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Η υπογραφή των τελικών συμβάσεων θα γίνει από κάθε ένα πάροχο ηλεκτρονικά.

Η συμβατική ρύθμιση των σχέσεων παρόχων – ΕΟΠΥΥ σημαίνει και αλλαγές στον ΕΚΠΥ, ο οποίος έως τώρα ρύθμιζε τις περισσότερες από τις παραπάνω παροχές. Να θυμίσουμε ότι ο νέος ΕΚΠΥ βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, αλλά όπως διευκρινίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο Virus, πλέον θα αναφέρεται στις εν λόγω παροχές, χωρίς να περιλαμβάνει την παράμετρο της αποζημίωσης, που θα ρυθμίζεται πλέον από τις συμβάσεις.

Φαρμακεία

Τη σύναψη σύμβασης επιδιώκει ο Οργανισμός και με τους Φαρμακοποιούς της χώρας, προσπάθεια που κινδύνεψε να «τιναχθεί στον αέρα», λόγω της ενεργοποίησης απόφασης που φερόταν να επιβάλει την εφαρμογή ISO και στα φαρμακεία, για την πώληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (όπως τα αναλώσιμα διαβήτη.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, δεν τέθηκε ποτέ θέμα «ISO», αλλά πιστοποίησης των φαρμακείων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, κατέστη άμεσα σαφές, τόσο από τις νομικές υπηρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όσο και του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, πως τα Φαρμακεία διαθέτουν σχετικές πιστοποιήσεις.

Η σύναψη σύμβασης, λοιπόν, φαίνεται να είναι εφικτή. Μάλιστα, παρότι το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην υπογραφεί σύμβαση που δεν θα είναι «υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική», όπως αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Κ. Λουράντος, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρει παρακάτω πως οι νομικές υπηρεσίες των τριών φορέων επεξεργάζονται «μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση»

Την ίδια ώρα, ανοικτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για τη συναψη νέων συμβάσεων με διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, ενώ για τις συμβάσεις των ιατρών θα πρέπει να προηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση για την ΠΦΥ, που ετοιμάζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Σ. Βαρδαρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου