Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Φεύγουν ή δεν φεύγουν τελικά οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία;


Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Virus

«Φεύγουν ή δεν φεύγουν τελικά οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία;». Το ερώτημα αυτό θέτει στο δημόσιο διάλογο η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία καταγγέλλει ότι – παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες – οι εργολαβικές εταιρίες που έχουν αναλάβει υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ζουν και βασιλεύουν, εκμεταλλευόμενοι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ λέει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή 10 νόμους για την εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία και όμως στην πλειονότητα των Νοσοκομείων συνεχίζουν να είναι εκεί. Δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Νοθεύουν τα υλικά, απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους σε λιγότερες ώρες από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις. Είναι μία των αιτιών που θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία».

Την ίδια ώρα, Νοσοκομειακές Διοικήσεις προχωρούν σε ανανέωση συμβάσεων με τους εργολάβους για 1 έτος – όπως για παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατείνουν παράνομα τις συμβάσεις με τους υπάρχοντες εργολάβους, υποστηρίζει ο κος Γιαννάκος.

«Το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση είναι σαθρό, καθότι καθορίζει την προαιρετικότητα και όχι την υποχρεωτικότητα στην εκδίωξη των εργολάβων» αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας πως η προσφυγή των εργολάβων για την αντισυνταγματικότητα των Νόμων, παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως βάσιμη και νόμιμη. «Κι όμως. Οι μεταγενέστεροι νόμοι συνεχίζουν να ορίζουν την προαιρετικότητα και όχι την υποχρεωτικότητα στην εκδίωξη των εργολάβων για λόγους Δημοσίου συμφέροντος» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξηγείται, ίσως έτσι, γιατί Διοικήσεις Νοσοκομείων που βρισκόταν σε διαδικασία πρόσληψης των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου ή εργασίας, τελικά σταμάτησαν.

Εργασία για ένα… ξεροκάματο

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ η στόχευση της κυβέρνησης στο θέμα παραμένει ασαφής, αφού αν και έφερε δύο Νόμους στη Βουλή (4429/21.10.2016 και 4430/2.12.2016) που θεσμοθετούν την παράταση των συμβάσεων έργου στην καθαριότητα και τις συμβάσεις εργασίας στη καθαριότητα, την εστίαση και την φύλαξη των Νοσοκομείων, η εργασία για ένα… ξεροκάματο συνεχίζεται.

«Το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει ρητώς ότι η δαπάνη των Δημόσιων Νοσοκομείων για τις συμβάσεις εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη με τους εργολάβους. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με εργοδότη το Δημόσιο με τρίωρη και τετράωρη απασχόληση 300 ευρώ το μήνα χωρίς ανθυγιεινά ένσημα» σημειώνει ο κος Γιαννάκος.

Η περίπτωση των 37 συμβασιούχων έργου στο ΓΝ Άρτας είναι ενδεικτική των δεινών που βιώνουν οι συμβασιούχοι έργου (εδώ).

Επιπλέον, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, πολλοί δε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους θα απολυθούν ως υπεράριθμοι.

«Τελικά τι επιδιώκουν οι Υπουργοί της Υγείας; Επιδιώκουν να εκδιώξουν τους εργολάβους ή να φαίνεται ότι τους εκδιώκουν και να συνεχίζουν να προσφέρουν τις κακές υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, πίνοντας το αίμα από τους εργαζόμενους;» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου