Σελίδες

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Νοσοκομειακό clawback: Ένα ακόμη παράδοξο του υπ. Υγείας - Έξαλλη η φαρμακοβιομηχανία



Αντμέτωποι με έναν ακόμη βραχνά βρίσκονται οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι ετοιμάζονται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους τα επόμενα δύο χρόνια (2017 και 2018) καθώς ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό clawback αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με φέτος, ή να θέλετε, να παραμείνει στα ίδια επίπεδα τα οποία είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gr

Ειδικότερα, κατατέθηκε χθες στην Βουλή τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων κατά 20 εκατ. ευρώ για το 2016 φθάνοντας τα 590 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

Και ενώ θα περίμενε κανείς, ο προϋπολογισμός του νοσοκομειακού clawback να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (ή να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα) η τροπολογία αναφέρει, ότι το 2017 το όριο της δαπάνης μειώνεται κατά 40 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 550 εκατ. ευρώ και το 2018, ο προϋπολογισμός φθάνει τα 530 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό προβλέπει η μνημονιακή μας υποχρέωση.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, δίνει εντολή για παραγγελίες της τάξης των 670 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Τουλάχιστον αυτό το ποσό κλείδωσε την φετεινή χρονιά.

Περιττό να πούμε ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως όσες επιχειρήσεις προωθούν στο ΕΣΥ νοσοκομειακά σκευάσματα, βρίσκονται για ακόμη μία φορά σε αναβρασμό, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα διάλογος και να γίνει εκ νέου Διαπραγμάτευση με την ηγεσία για να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. Τονίζουν επίσης, πως θα αναγκαστούν για άλλη μία φορά, να πληρώσουν οι ίδιες οι βιομηχανίες τις υπερβάσεις με τεράστιες επιστροφές, σε μία πολιτική, η οποία είναι εκ των προτέρων αδιέξοδη.

Επισημαίνουν δε, πως με την τακτική αυτή δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όταν δηλαδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει, πως τις τυχόν υπερβάσεις, θα καλύψουν οι φαρμακοβιομηχανίες με την άδικη μέθοδο των επιστροφών (clawback και rebate).

Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες που υποφέρουν αλλά και ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος όπως όλα δείχνουν είναι και ο ίδιος ζημιωμένος, αφού από τα 590 εκατ. ευρώ του φετεινού προϋπολογισμού, ο Οργανισμός, θα καλύψει 80 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου