Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Kέντρα Αποκατάστασης και Ιδιωτικές Κλινικές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Η Ελλάδα στην υγεία θεωρείται αναδυόμενη και όχι ανεπτυγμένη αγορά. Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι Κέντρων Αποκατάστασης και Ιδιωτικών Κλινικών σε επιτροπή του ΠΙΣ.


Αν και η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ε.Ε., στον τομέα της υγείας εμφανίζει χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς. 

Την περσινή χρονιά με Μέσο Όρο του ΟΟΣΑ για κατά κεφαλή δαπάνη υγείας ανά κάτοικο, η υψηλότερη δαπάνη εμφανίζεται στην Νορβηγία με 6.030 ευρώ, ενώ η Ελλάδα ξοδεύει 2.061 ευρώ (1.248 ευρώ δημόσια δαπάνη και 813 ευρώ ιδιωτική δαπάνη), πιο κάτω ακόμη και από την Ισπανία και την Πορτογαλία, που μέχρι πρόσφατα εφάρμοζαν μέτρα μνημονίου και υψηλότερα σε δαπάνες από την Εσθονία και την Πολωνία.

Αυτά κατέθεσαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκπρόσωποι Κέντρων Αποκατάστασης και Ιδιωτικών Κλινικών σε επιτροπή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπου μεταξύ άλλων παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην υγεία. Η επιτροπή ήδη επεξεργάζεται τις θέσεις και τις απόψεις των φορέων με σκοπό να κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία για υιοθέτηση.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων περιέγραψαν την κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους και εξέφρασαν την αγωνία τους για την επιβίωσή τους στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισαν, παρέχονται υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου αλλά με σχετικά υψηλό κόστος παροχής, ενώ στη δευτεροβάθμια περίθαλψη τα κρατικά νοσοκομεία καταρρέουν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Κατάρρευση που επιβεβαιώνεται από τις ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, από τα ιατρικά μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω μη διενέργειας service, το ανύπαρκτο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, τα ελάχιστα υλικά για επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται μόνο σε επείγοντα χειρουργεία, τον ιματισμό που δεν υπάρχει και τα είδη ατομικής φροντίδας που βρίσκονται σε εξαφάνιση.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, όμως οι λίστες αναμονής φτάνουν τους 6-8 μήνες.

Πολλοί ασθενείς έχουν μαζί τους τον δικό τους ιματισμό, τα δικά τους είδη προσωπικής φροντίδας και σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν οι ίδιοι και δωρίζουν στα νοσοκομεία τα υλικά που είναι αναγκαία για την νοσηλεία τους ή για την πραγματοποίηση των χειρουργικών τους επεμβάσεων.

Σύμφωνα με τους παρόχους που μίλησαν στην επιτροπή του ΠΙΣ, τα Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και οι Ιδιωτικές Κλινικές νοσηλεύουν ασθενείς του μοναδικού πλέον δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πληρώνονται μετά από 7-8 μήνες και μάλιστα μόνο το 50% των υποβαλλόμενων τιμολογίων, με την παγκόσμια πρωτοτυπία της υποχρεωτικής δια νόμου παροχής έκπτωσης, που την ονομάζουν Claw Back, ή στα ελληνικά, «ληστεία».

Η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει τα ήδη οξύτατα προβλήματα ρευστότητας. Συνεπώς, μεγάλη είναι η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ιδιωτών Παρόχων.

Τα ερωτήματα που κατέθεσαν στην επιτροπή του ΠΙΣ, προκειμένου αυτά να διαβιβαστούν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι αν «Θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του υγειονομικού συστήματος, να διατηρήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους βάσει προτύπων, να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες, διαγνωστικές και θεραπευτικές, να προσφέρουν κλίνες εντατικής θεραπείας, σώζοντας ανθρώπινες ζωές και τέλος, με τη λειτουργία τους, να συντελούν στη μείωση της λίστας αναμονής των επεμβάσεων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν άρδην λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη γήρανση του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα και τη μείωση, λόγω ανεργίας, του ενεργού πληθυσμού που αποτελεί την πηγή εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης.

Το θέμα, κατά τους ίδιους, δεν είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ενός νοσοκομείου, διαγνωστικού κέντρου, ενός κέντρου αποκατάστασης-το δημόσιο ή ιδιώτης επιχειρηματίας-αλλά ποιος πληρώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Και αυτός έχει όνομα. Είναι η κοινωνική ασφάλιση, είναι ο ΕΟΠΥΥ, είναι η πολιτεία που επί δεκαετίες εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές υπερ υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου