Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Κόβει 150 εκατ. από τη φαρμακευτική αγορά το υπουργείο Υγείας



Με την "πλάτη στον τοίχο” βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την εντολή των δανειστών οι δαπάνες για το φάρμακο φέτος να μειωθούν κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2016.

Σε απόλυτα νούμερα, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον περικοπή περίπου 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεδομένου πως πέρσι ο προϋπολογισμός του φαρμάκου υπολογίζεται πως ξέφυγε κατά σχεδόν 450 εκατ. ευρώ. 

Capital.gr

Ο όρος για περιστολή της υπέρβασης στις δαπάνες του φαρμάκου, ο οποίος άλλωστε περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, είναι εδώ και μήνες γνωστός στους δύο αρμόδιους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, εντούτοις ακόμη να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η παραπάνω υποχρέωση. Επίσης, παρά το γεγονός πως συστάθηκε ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της αγοράς, με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου του φαρμάκου, προς το παρόν επικρατεί στασιμότητα και κανένα από τα μέτρα που τέθηκαν υπό εξέταση δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη επισήμως. 

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ βρίσκονται κάτω από βλέμμα των δανειστών προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το κόστος του φαρμάκου θα μείνει κοντά στον εγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ του 2017. Η εφαρμογή των νέων μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους θα έπρεπε κανονικά να είχε αρχίσει ήδη από τον Ιανουάριο ώστε η περικοπή να γίνεται ισορροπημένα μήνα με το μήνα, αλλά προς το παρόν οι δύο υπουργοί βρίσκονται στις συνεννοήσεις. 

Το γεγονός αυτό επιτείνει την ανησυχία στους κόλπους της φαρμακευτικής αγοράς. Στελέχη του χώρου εξηγούν πως αν η καθυστέρηση συνεχιστεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή σκληρών οριζόντιων μέτρων. Παράλληλα οι δυσλειτουργίες στην αγορά εντείνουν τους φόβους για τη δημιουργία νέων ελλείψεων.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι τώρα αφορούν στη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού όχι μόνο για το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων και σε αυστηρότερους περιορισμούς στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς τους γιατρούς. Επίσης εξετάζεται να υπάρξει νέο, ενιαίο σύστημα εκπτώσεων (rebate) για τα σκευάσματα που δίνονται από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά στα καινοτόμα σκευάσματα, το υπουργείο Υγείαςπροσανατολίζεται στην επιβολή επιπλέον αναγκαστικής έκπτωσης, ύψους 25%, για κάθε νέο φάρμακο που θα εντάσσεται στη θετική λίστα (και θα αποζημιώνεται), πέραν των εκπτώσεων που παρέχονται από τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει πρώτα να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, 7 από τις οποίες μάλιστα πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ)

Πιέσεις δημιουργεί και το ύψος των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Οι οφειλές (παλιές και νέες μέχρι και το Σεπτέμβριο) έφταναν τα 1,174 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 766 εκατ. αφορούσαν χρέη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα που δίνονται στους ασφαλισμένους από τα φαρμακεία και τα 390 εκατ. οφειλές του ΕΣΥ για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου