Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση “κόλαφος” για τους ανάπηρους πρόσφυγες στην Ελλάδα


«Αόρατοι» περνούν οι πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα ελληνικά κέντρα υποδοχής, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες ειδικές για αυτούς.

Έκθεση που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW), αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) δεν ταυτοποιούνται σε συντριπτικό ποσοστό, καθώς οι εργαζόμενοι που καταγράφουν τους πρόσφυγες αφενός δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, αφετέρου εργάζονται υπό μεγάλη χρονική πίεση. Έτσι, όταν οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν τονίσουν την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση που έχουν, περνάει απαρατήρητη.

Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

«Η ζωή στις σκηνές δεν βοηθά στην επούλωση του προσφυγικού τραύματος και εντείνει κινδύνους, όπως είναι η φυσική και σεξουαλική βία, αλλά και για την υγεία προσφύγων και μεταναστών» υπογραμμίζουν οι συντάκτες, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στην έλλειψη προστασίας των ΑμεΑ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα.

Το HRW τονίζει ότι χωρίς γνώση του αριθμού των προσφύγων με αναπηρία και των αναγκών τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, ούτε να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία / χρόνια πάθηση για να φύγουν από τις σκηνές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και άλλες μεγάλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι διαθέτουν ελάχιστα ή καθόλου στοχευμένα προγράμματα για να ανταποκριθούν στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία.

Αν και η έκθεση εκτιμά ότι η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντική οικονομική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση, στον ΟΗΕ και σε ΜΚΟ για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υποδοχής, ζητά τη διάθεση πρόσθετων πόρων στην Ελλάδα και διασφάλιση ότι η βοήθεια κατανέμεται δίκαια. Ακόμη, ζητάει από τις ελληνικές αρχές, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ να διασφαλίσουν άμεσα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν ισότιμη πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το προσωπικό στις δομές επιβάλλεται να εκπαιδευτεί ώστε να είναι ικανό να εντοπίζει και να καταγράφει άτομα με αναπηρίες, ακόμα και αυτών που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, όπως η νοητική αναπηρία» τονίζει το HRW, υπενθυμίζοντας πως η αποτυχία στην παροχή των υπηρεσιών αυτών, συνιστά διάκριση και παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το δίκαιο της ΕΕ.

Οι προαναφερόμενες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις της ΕΣΑμεΑ από την έναρξη της προσφυγικής κρίση (εδώ, εδώ κι εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου