Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Γιατροί στη δικαιοσύνη για τις κουρεμένες διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι επιπτώσεις σε ασθενείς και γιατρούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Με 86 υποκοστολογημένες διαγνωστικές εξετάσεις που ουσιαστικά θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους αφού θα αποζημιώνονται κάτω από το κόστος από τον ΕΟΠΥΥ, μπήκε το 2017 για χιλιάδες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε μια περίοδο που πολλά ιατρεία κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και της περιορισμένης κίνησης των ασθενών που μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους, ο κλάδος δέχτηκε το τελευταίο διάστημα άλλο ένα πλήγμα.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ενέταξαν στις αποζημιούμενες εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ άλλες 86, αλλά …ξέχασαν να ενισχύσουν με τα απαραίτητα κονδύλια τον Οργανισμό ώστε να μπορεί και να τις αποπληρώνει στους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ σχετικά: «Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ»

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες που οι 86 νέες εξετάσεις εντάχθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα ιατρεία και οι γιατροί επιβαρύνονται αφού καλούνται να πραγματοποιούν εξετάσεις χωρίς όμως να τις πληρώνονται.

Και μπορεί αυτό να φαντάζει εξαιρετικό για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που έχουν στη διάθεσή τους άλλες 86 δωρεάν εξετάσεις, αλλά φαίνεται ότι η κοινωνική πολιτική γίνεται με… ξένα κόλλυβα.

Εξάλλου το σύστημα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι απλό: υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια για διαγνωστικές εξετάσεις (314 εκατ. Ευρώ) και όταν αυτός ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται, απλά κουρεύονται μήνες πληρωμών από όσους πραγματοποιούν τις εξετάσεις (γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα). Πρόκειται για το περιβόητο clawback που είναι όμως θηλειά στο λαιμό εκατοντάδων μικρών γιατρών και εργαστηρίων σε όλη τη χώρα.

Και σαν να μην έφθανε αυτό είναι και η υποκοστολόγηση των περισσότερων εξετάσεων που κάνει την επιβίωση ειδικά των «μικρών» εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προβλέπουν λουκέτα ιατρείων και εργαστηρίων μέσα στο 2017 εξειατίας των αλλαγών αυτών.

Επιπτώσεις στους ασθενείς

Και βέβαια από όλη αυτήν την κατάσταση δε μένουν ανεπηρέαστοι οι ασφαλισμένοι.
Καθότι η ποιότητα των υπηρεσιών επηρεάζεται άμεσα ενώ παρατηρείται ακόμη και το φαινόμενο κάποιες εξετάσεις να μη γίνονται, αφού δε θα πληρωθούν ποτέ από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατέθεσε στις 23/12/2016, από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας της Κοινής Υπουργικής του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με θέμα «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων».

Όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: «Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, πολλών εκ των νέων 86 εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, βρίσκεται κάτω του κόστους διενέργειάς τους, γεγονός που επιδρά ευθέως στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και εγκυμονεί δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Άλλωστε ο κλάδος επιβαρύνεται από αυτήν τη διαδικασία καθοριστικά: «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οδηγώντας σε αντισυνταγματική ουσιαστική «επίταξη» των υπηρεσιών υγείας μέσω μηχανισμού clawback, με δυσβάσταχτη τελικά επιβάρυνση των, συνεργαζομένων με τον οργανισμό, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών και πρόκληση απαράδεκτης ζημίας σε αυτούς» καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου