Ούτε μία εβδομάδα δεν άντεξε το σύστημα υγείας με τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση για τις χρόνιες παθήσεις (εδώ).
Το σκεπτικό της αρχικής απόφασης, που συνάδει με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών, έγκειται στο γεγονός πως ο ασθενής δεν μπορεί εφ’ όρου ζωής να ακολουθεί την ίδια αγωγή δίχως επανέλεγχο της κατάστασης υγείας του. Γι’ αυτό και τέθηκε πλαφόν στη δυνατότητα έκδοσης επαναλαμβανόμενων συνταγών από μη ειδικούς γιατρούς (αγροτικοί, άνευ ειδικότητας, ειδικευόμενοι), για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Σε αρκετές δύσβατες κι απομακρυσμένες περιοχές, όμως, ο ειδικευμένος γιατρός αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση» ή δεν υπάρχει καθόλου. Έτσι, η πρόσβαση σ’ αυτόν μπορεί να είναι από δύσκολη έως αδύνατη, κατά περίπτωση. Αυτός ενδεχομένως να ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι περιορισμοί στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, άρθηκαν κακήν κακώς με εντολή του Παύλου Πολάκη (επισυνάπτεται).
Πληροφορίες του Virus, ωστόσο, θέλουν τους περιορισμούς να ενεργοποιηθούν εκ νέου, κάπως τροποποιημένοι. Οι αλλαγές θα στοχεύουν στην αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις εν λόγω περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα των 4 ημερών στο οποίο οι περιορισμοί έμειναν ενεργοί, ήταν αρκετό για να επικρατήσει πανδαιμόνιο στην ΗΔΙΚΑ, το τηλεφωνικό κέντρο της οποίας δέχτηκε «βροχή» τηλεφωνικών παραπόνων από συλλόγους ασθενών και γιατρούς, που οι ασθενείς τους δήλωναν αδυναμία πρόσβασης σε ειδικό γιατρό.
Κι αν βεβαίως οι ανάγκες δεν έπρεπε να μείνουν ούτε λεπτό ακάλυπτες, η απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας δεν παύει να αποτελεί αναγνώριση των σοβαρών ελλείψεων του συστήματος, καθώς και της αδυναμίας της Αριστοτέλους να τις αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου