Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Καρκινοπαθείς: Αντί για 70 μηχανήματα ακτινοθεραπείας έχουμε 40

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη -IATROPEDIA

Τραγικές στιγμές έχουν ζήσει και ζουν καρκινοπαθείς που πρέπει να κάνουν ακτινοθεραπεία. Η κατάσταση βαίνει μεν βελτιούμενη με τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία του ένα στο Ηράκλειο Κρήτης και λειτουργεί σύντομα το καινούργιο στο «Αλεξάνδρα» με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από την ομαλότητα. Δηλαδή από το να καλύπτονται εγκαίρως όλοι οι ασθενείς με καρκίνο που δεν μπορούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα και μοιραία περιμένουν για τις θεραπείες τους στην λίστα αναμονής κάποιου δημόσιου νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε στο iatropedia ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, με βάση την Διεθνή Ένωση Ακτινοθεραπείας θα έπρεπε στην Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων να υπάρχουν 70 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Αντί αυτού τώρα έχουμε 40, σύντομα λειτουργούν άλλα 3 πανελλαδικά, αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από το να μειωθούν σημαντικά οι αναμονές των ασθενών".

Αν μη τι άλλο, όπως αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος, η ακτινοθεραπεία την σωστή στιγμή μειώνει τελικά το κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς ο ασθενής πάει πολύ καλύτερα.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, "συνήθως η ακτινοβολία αν δεν είναι επείγουσα, θέλει ένα 3μηνο για να ξεκινήσει, δηλαδή οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους 3 μήνες. Κι αν ο ασθενής καταφύγει στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, πληρώνει μεν ο ΕΟΠΥΥ για την θεραπεία αλλά υπάρχει η αμοιβή του γιατρού που την πληρώνει ολόκληρη ο ασθενής και φτάνει για μια σειρά ακτινοθεραπειών, περίπου τα 1500 ή και παραπάνω".


Ο κ. Φιλόπουλος τονίζει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αναμονές για τις ακτινοθεραπείες καθώς δεν μπορεί να έχουν όλα τα νοσοκομεία από ένα μηχάνημα, αλλά παρόλα αυτά στην Ελλάδα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια και να εκμεταλλευτούμε τα ΕΣΠΑ που πληρώνουν ακόμα και το προσωπικό για την λειτουργία του μηχανήματος.

Τέλος, ένα πάγιο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η παλαιότητα των μηχανημάτων που δεν εξασφαλίζει τα υψηλά αποτελέσματα που έχει ένα σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας.

Κι αν δεν είναι αυτό ανισότητα τι είναι;

Να θυμίσουμε την δωρεά 10 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας από το Ίδρυμα Σταύρο Νιάρχος που ανέρχεται πλέον στα 20 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση συνολικά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (ο νέος εξοπλισμός καλύπτεται από διετή δωρεάν συντήρηση).

Συγκεκριμένα, τα 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν στα παρακάτω νοσοκομεία, ως εξής:

• Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»: 1 γραμμικός επιταχυντής

• Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό»: 2 γραμμικοί επιταχυντές (αντικατάσταση και προσθήκη)

• Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 1 γραμμικός επιταχυντής

• Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: 1 γραμμικός επιταχυντής

• Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο): 1 γραμμικός επιταχυντής

• Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 2 γραμμικοί επιταχυντές

• Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»: 2 γραμμικοί επιταχυντές

1 σχόλιο:

  1. Γιατί πιστεύετε ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο τομέα δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς; Τότε γιατί εξυπηρετούν καθημερινά τους μισούς και λιγότερους ασθενείς από τα ιδιωτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή