Σελίδες

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Μπέζος: Ένα έξυπνο νοσοκομείο που ανοίγει τμήματα και παράγει ηλεκτρική ενέργεια


Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Μπέζος διοικητής Νοσοκομείου καλαμάτας

* Στην Υγεία δεν χωρούν σκοπιμότητες, περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την ΠΟΕΔΗΝ * Το πρώτο νοσοκομείο που έδιωξε τουw εργολάβους

Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
aygi.gr

Υπάρχει ένα δημόσιο έξυπνο ψηφιακό Νοσοκομείο, που καταφέρνει να είναι αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και να ανοίγει νέα τμήματα, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να εξοικονομεί υπέρογκα ποσά, που τα επενδύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Για το νοσοκομείο Καλαμάτας μιλάει στην «Αυγή» ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος, ένας από τους 8 διοικητές που παρέμειναν στις θέσεις τους μετά την αξιολόγηση και μας περιγράφει πώς το δημόσιο ίδρυμα κατέστη πρότυπο.

* Ποια η αποτίμηση των πεπραγμένων της διοίκησής σας;

Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και οικονομίας πόρων. Στο νοσοκομείο Καλαμάτας υλοποιείται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας, η Βιοκλιματική Αναβάθμιση του νοσοκομείου και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συγκροτήματος. Το νοσοκομείο καθίσταται και αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, με πόρους του ΠΕΠ Πελοποννήσου και του ΕΠΠΕΡΑΑ, υλοποιείται σχεδόν η συνολική αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και το έργο της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όταν ανέλαβα, το Νοσοκομείο προμηθευόταν πετρέλαιο ετησίως 980.000 ευρώ και το 2016 το κλείσαμε με 260.000 ευρώ.

Μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια των τελευταίων ετών λοιπόν δικαιώνεται. Και αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε έτσι ακριβώς και στο μέλλον, με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουμε. Υπηρετώντας τον άνθρωπο, τον ασθενή, την Υγεία.

Σε λίγο καιρό δίνουμε οριστική λύση στη μεγάλη γάγγραινα που λέγεται κόστος μολυσματικών αποβλήτων (120.000 ευρώ τον χρόνο), προχωράμε τη συνεργασία μας με το ΚΑΠΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (400.000 ευρώ τον χρόνο πληρώνουμε στη ΔΕΗ) και μετατρέπουμε το νοσοκομείο μας με τη βοήθεια κυρίως της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ στο πρώτο δημόσιο έξυπνο ψηφιακό νοσοκομείο αναβαθμίζοντας κατά πολύ και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μεγάλες παρεμβάσεις για τον ασθενή

Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν λάβει χώρα στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων τμημάτων: ΜΕΘ με 6 κρεβάτια- Μονάδα Εμφραγμάτων με 6 κρεβάτια- Αιμοδυναμικό Εργαστήριο- Ψυχιατρική Κλινική 12 κλινών. Πραγματοποιήθηκε επίσης ο λειτουργικός ανασχεδιασμός του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών και του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων και με δωρεά ύψους 500.000 ευρώ των τριών ιδρυμάτων Νιάρχος - Καρέλιας - Κωνσταντακόπουλος υλοποιείται αυτή την περίοδο ανακατασκευή του αιμοδυναμικού και προμήθεια νέου σύγχρονου στεφανιογράφου.

Επίσης, ακολουθώντας την πολιτική του υπουργείου Υγείας ήταν το πρώτο νοσοκομείο το οποίο κατάφερε να «διώξει» τα εργολαβικά συνεργεία στις υποστηρικτικές υπηρεσίες καθαριότητας - εστίασης και φύλαξης. Αποτέλεσμα οι ίδιοι εργαζόμενοι να διπλασιάσουν σχεδόν τις αποδοχές τους και ταυτόχρονα το νοσοκομείο να εξοικονομεί περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο.

* Ποιοι οι μελλοντικοί σας στόχοι και ποια τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο;

Το όραμά μας είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να καταστεί το Κέντρο Υγειονομικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου (πέντε νομοί). Συνεπώς οι στόχοι που έχουν μπει για το επόμενο διάστημα είναι η προσθήκη ενός ορόφου 1.000 τ.μ. με στόχο να απεγκλωβιστεί από την χωροταξική στενότητα και να είναι σε θέση να ανοίξει νέα τμήματα (π.χ ογκολογικό). Το έργο αυτό μελετητικά είναι ώριμο. Επίσης, η δημιουργία και λειτουργία του 1ου Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολίτες των 5 νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ακτινοθεραπεία του καρκίνου είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Αθήνα. Επιπλέον, το νοσοκομείο να προχωρήσει στην εγκατάσταση συγκροτήματος αυτοδιαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων με σκοπό να έχει μια ετήσια εξοικονόμηση της τάξεως 150.000 ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Τέλος, χρειάζεται μια περαιτέρω ενίσχυση στη στελέχωση του νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού.

* Πώς αξιολογείτε την κατεύθυνσης της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη Δημόσια Υγεία από τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας;

Από το 2010 μέχρι πέρυσι το Νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσίαζε σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί 40 νέοι γιατροί (μόνιμοι και επικουρικοί) και 30 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό (προσλήψεις και μετατάξεις). Συνεπώς το νοσοκομείο στελεχιακά στέκεται με αξιοπρέπεια. Για πρώτη φορά το νοσοκομείο είναι σε θέση να εξοφλεί δαπάνες του προηγούμενου μηνός και να έχει και ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη των επόμενων 5 μηνών. Μεγάλη τομή ήταν η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες και παρέμβαση με θετικότατο πρόσημο η κατάργηση των 5 ευρώ.

* Ποια η άποψή σας για τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ, μετά την εμπειρία σας από την επίσκεψή της στο νοσοκομείο σας;

Πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σε καλό κλίμα με κάποια σημεία συμφωνίας αλλά και αρκετές διαφωνίες. Θα περίμενα την απάντηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΔΗΝ σε κάποια ζητήματα να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο και τον διεκδικητικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος -άλλωστε προϋπήρξα και συνδικαλιστής- όμως το ευαίσθητο θέμα της Υγείας απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα. Δεν χωρούν σκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου