Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αμφισβητεί την Αριστοτέλους η “Θετική Φωνή”


Τη ρήση ότι κάθε κείμενο έχει παραπάνω από μία αναγνώσεις, έρχεται να επιβεβαιώσει η παρέμβαση του Συλλόγου Ασθενών Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για τη Διακήρυξη της Μάλτας για το AIDS.

Όπως υποστήριξε ο επιτετραμμένος της Αριστοτέλους στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η πορεία της νόσου στην Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς η χώρα πήρε το μάθημά της από την επιδημική έξαρση της περιόδου 2011-12 (εδώ). Τον ενθουσιασμό αυτό δεν μοιράζεται η «Θετική Φωνή», η οποία αμφισβητεί ευθέως τα ποσοστά της Ελλάδας, καλώντας το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να διαπιστώσουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος επικαιροποιώντας τα στοιχεία του μητρώου των οροθετικών ατόμων.

«Σχετικά με τη συνολική επίδοση της Ελλάδας, η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει στην πράξη τη σημασία του ελέγχου του ιικού φορτίου στο πλαίσιο της θεραπείας ως πρόληψης και να αποκαταστήσει άμεσα την απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση, επικαλούμενη στοιχεία του ECDC για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS). Σύμφωνα με αυτά, στην ΕΕ το 83% των ανθρώπων που ζουν με HIV έχουν διαγνωστεί, το 83% αυτών βρίσκεται σε θεραπεία και το 89% αυτών έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 78%, 67% και 73%.

«Αυτό σημαίνει ότι, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των ανθρώπων με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (στο σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV) είναι 63%, στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 39%, κατατάσσοντας τη χώρα 14η σε σύνολο 17 χωρών» τονίζει ο Σύλλογος. Προειδοποιεί, παράλληλα, πως η μη σωστή παρακολούθηση των οροθετικών ατόμων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό των νέων κρουσμάτων HIV στη χώρα μας. «Η μείωση παροχών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω οικονομικών δυσκολιών είναι κατανοητή και εν μέρει αποδεκτή. Ωστόσο η μείωση κονδυλίων για απαραίτητες εξετάσεις λόγω άγνοιας, αμέλειας ή κακού προγραμματισμού έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και προκαλεί τελικά πολλαπλάσιο οικονομικό βάρος στο ΕΣΥ» σημειώνει χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για αδυναμία όχι μόνο να βρει αποτελεσματικές λύσεις, αλλά και να υιοθετήσει τις προτεινόμενες.

Η «Θετική Φωνή» χαιρετίζει, πάντως, τις προτάσεις και δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τη διαδικασία αναπροσαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στη θεραπεία και την πρόληψη, σε προσιτές τιμές για τα συστήματα υγείας.

Βάσει αυτών την καλεί να κάνει τα εξής, για την επίτευξη των στόχων 90-90-90:
Να στηρίξει τη δωρεάν και ανώνυμη εξέταση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα
Να στηρίξει τις οργανώσεις που συμβάλουν στην πρόληψη και να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση της επιδημίας στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες
Να χορηγήσει άμεσα τη θεραπεία σε όσους δεν έχουν κάνει έναρξη και να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις
Να καταπολεμήσει το στίγμα και τις διακρίσεις σε συνεργασία με άλλα υπουργεία

«Στην Ελλάδα περίπου 2.000 άτομα που έχουν διαγνωστεί με τον ιό περιμένουν την έναρξη της θεραπείας, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές, αλλά και οι υπό διαμόρφωση ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες που οφείλουν να εκδοθούν άμεσα. Δυστυχώς η έλλειψη αντιδραστηρίων και οι περιορισμοί των νοσοκομειακών προϋπολογισμών έχουν αποτρέψει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, που έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της άμεσης και καθολικής χορήγησης θεραπείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου