Σελίδες

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Αχαΐα:Το Κέντρα Υγείας σώζουν...τα νοσοκομεία - Τι λένε οι ίδιοι οι γιατροί

pelop.gr

Αν και η καθημερινή του εφημερία στηρίζεται μόλις σε δύο γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας το 2016 αντιμετώπισε 54.000 περιστατικά εκ των οποίων μόλις τα 68 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη μαζική στροφή των κατοίκων της υπαίθρου, λόγω της οικονομικής κρίσης, στις δημόσιες δομές υγείας που εδρεύουν στην περιοχή τους. Παράλληλα αναδεικνύουν την ανάγκη στήριξης και πλήρους στελέχωσης των δομών αυτών.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ο αντιδήμαρχος Ερυμάνθου Ιωάννης Σουβαλιώτης και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας Γρηγόριος Αλόκριος με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Η Υγεία στην Υπαιθρο» που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας.

ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Διοργανώνουμε μια δημόσια συζήτηση μακριά από κομματικές τοποθετήσεις αλλά ως ώριμοι ενεργοί πολίτες για να βρούμε κατάλληλες λύσεις με τους αρμόδιους της πολιτείας για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην ύπαιθρο πρέπει να αναβαθμιστεί αφού όσα προσφέρονται σήμερα με το υπάρχον μοντέλο δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού» ανέφερε η κ. Θεοδωρόπουλου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ

Ως «βαλβίδα» για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων χαρακτήρισε τα Κέντρα Υγείας ο κ. Σουβαλιώτης καθώς, όπως τόνισε, αντιμετωπίζουν το 95% των περιστατικών, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

«Θα πρέπει να παρέχονται οργανωμένες υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό της υπαίθρου, με καθολικότητα και συνέχεια διότι έχει προκύψει πως υπάρχουν πολλά εμπόδια πρόσβασης στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. Τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο θα πρέπει να είναι πυλώνες χάραξης πολιτικών υγείας, να γίνεται καταγραφή της νοσηρότητας και να σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας», τόνισε η κυρία Μαστοράκου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΛΟΚΡΙΟΣ

«Εάν το φάρμακο για την άρση των προβλημάτων στην οικονομία είναι οι επενδύσεις, το φάρμακο για την υγεία είναι η στήριξη και η αναβάθμιση της ΠΦΥ» υπογράμμισε ο κ. Αλόκριος προσθέτοντας ότι το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ατομικούς φακέλους υγείας για τους ασθενείς. Είναι δε το μοναδικό Κέντρο Υγείας της χώρας το οποίας μαζί με τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης των Ζαρουχλεΐκων που τους τελευταίους έξι μήνες τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Αλλά όπως πρόσθεσε: «Εχουμε τη διάθεση, έχουμε τη γνώση αλλά μας λείπει η στήριξη για να ανταπεξέλθουμε στα πολυδιάστατα καθήκοντά μας προς όφελος των κατοίκων των αγροτικών περιοχών».

Στην ενδιαφέρουσα δε ημερίδα, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος, ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου