Σελίδες

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΙΣΑ: Ανοίγει η αγορά του Καναδά για τον Τουρισμό Υγείας! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Μόντρεαλ -Καναδάς

Ελπίδες για τη μεταφορά ασθενών από τον Καναδά στη χώρα μας εξαιτίας και των προβλημάτων που παρουσιάζει το σύστημα Υγείας της χώρας τους, γεννιούνται με την εκστρατεία που ξεκίνησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης με ομάδα συνεργατών έχει ξεκινήσει «εκστρατεία» ενημέρωσης σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου είναι ιδιαίτερα έντονο το ελληνικό στοιχείο, προκειμένου να προσελκύσει ασθενείς που θα μπορούσαν να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα μας.

Αδελφοποίηση Ιατρικού Συλλόγου Μόντρεαλ με τον ΙΣΑ

Τελευταίος σταθμός του προέδρου του ΙΣΑ το Μόντρεαλ του Κανάδα όπου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Ομογένειας αλλά και επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, είχε συνάντηση και με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau, από τον οποίο ζήτησε στήριξη για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Ο Γ.Πατούλης με τον πρωθυπουργό του Καναδά

Στο μεταξύ όμως μία κίνηση που αναμένεται να έχει αποτελέσματα για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας στη χώρα μας, είναι η συνεργασία που προωθείται μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Ελλήνων Γιατρών του Καναδά του αντίστοιχου Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να παραπέμπουν τους Καναδός ασθενείς στην Ελλάδα για ιατρικές υπηρεσίες.

Μπορεί η συνεργασία να φαντάζει …μακρινό όνειρο, αλλά δεν είναι γνωστό στη χώρα μας ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας του Καναδά παρουσιάζει περίπου τα ίδια προβλήματα με αυτά του ελληνικού δημοσίου ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν υπηρεσίες ή εξετάσεις στα νοσοκομεία του Καναδά και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κεμπέκ, όπου η αναμονή μπορεί να διαρκεί και 8 και 10 μήνες. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για μήνες ακόμη και για μια απλή μαγνητική εξέταση σε δημόσια μονάδα υγείας του Καναδά, επειδή μπορεί να μη θεωρείται επείγουσα η κατάστασή τους.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ιατρικές υπηρεσίες που κοστίζουν ακόμη και 3 φορές περισσότερο από τη χώρα μας.
Χαρακτηριστικές είναι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπου υπολογίζεται ότι το κόστος είναι ακόμη και 5 φορές υψηλότερο.

Παράδειγμα η ενδοδοντική θεραπεία στον Καναδά κοστίζει μεταξύ 1500 και 2500 ευρώ, ανάλογα αν εκτελείται από γενικό οδοντίατρο ή ειδικό ενδοντολόγο. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα μεγέθη για τον γενικό οδοντίατρο είναι 90 με 100 ευρώ και για τον εξειδικευμένο ενδοδοντολόγο 350 ευρώ.

«Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα μέσω του ιατρικού τουρισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελληνική αγορά θεωρείται πιο συμφέρουσα στις εξωσωματικές, στις οδοντιατρικές υπηρεσίες, στις οφθαλμολογικές υπηρεσίες, στην πλαστική χειρουργική, στη δερματολογία, στις ιαματικές θεραπείες κ.α.» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στο HealthReport.gr.

Ο ΙΣΑ με πρωτοβουλία του προέδρου Γ.Πατούλη στοχεύει στις αγορές του εξωτερικού προκειμένου να ενισχυθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας. Άλλωστε όπως λέει στο HealthReport.gr ο κ.Πατούλης:

«Η γειτονική μας Τουρκία εισπράττει περί τα 5 δις ευρώ το χρόνο από τον ιατρικό τουρισμό είτε άμεσα είτε από έμμεσες υπηρεσίες που παρέχει. Η Ελλάδα διαθέτει ένα επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου ενώ και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλότατης ποιότητας. Συνεπώς είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας να αναδείξει αυτόν τον τομέα».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στη γειτονική Τουρκία τα τελευταία χρόνια τα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ έχει αναπτυχθεί ακόμη και η ιατρική επάνω σε καράβια και ειδικά σε μικρά «πλωτά νοσοκομεία».

Ο Καναδάς φαντάζει για τον Πρόεδρο του ΙΣΑ μια ιδανική αγορά για να ξεκινήσει άμεσα ο ιατρικός τουρισμός για τη χώρα μας, με την παραπομπή νέων ασθενών που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας ή ευεξίας. 

Άλλωστε μόνο οι Έλληνες ομογενείς στον Καναδά φθάνουν τις 350.000 και μόνο στο Μόντρεαλ αγγίζουν τις 85.000.

Πάντως για τον ιατρικό τουρισμό που μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενδιαφέρεται και η κυβέρνηση καθώς όπως είπε στο HealthReport.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ήδη έχουν γίνει συνομιλίες με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για το πως μπορεί να αναπτυχθεί ένα πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης και στήριξης του ιατρικού τουρισμού και ειδικά του θεματικού τουρισμού όπως είναι για παράδειγμα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου